Утакмице ФК Војводина поводом 100. рођендана

Фудбалски клуб Војводина из Новог Сада одиграће пријатељске утакмице с нижеразредним клубовима Милетић и Шајкаш у знак сећања на почетке клуба од пре 100 година. Утакмицу са Фудбалским клубом Мошорин у том селу Војводина ће одиграти сутра у 14 сати, а против Шајкаша ће играти недељу дана касније, од 15 сати, у Ковиљу.

У месту Мошорину, одакле је ФК Милетић, рођен је 1897. године Ђорђе (Георгије) Живанов, један од младића који су 1914. године основали Фудбалски клуб Војводина.

Живанов је био секретар клуба 1924. године, када је изграђен стадион Војводине.

Он је био свештеник, који је убијен током Рације у Новом Саду и шајкашкој области, коју су спровели мађарски окупатори јануара 1942. године.

Синод Српске православне цркве је 1961. године канонизовао проту Георгија Живанова са осталим пострадалима током Шајкашке рације у ранг новомученика.

"Војводина је тако постала један од ретких клубова на свету међу чијим се оснивачима нашао и један светац", наводи се у саопштењу.

Војводина ће одиграти и утакмицу са ФК Шајкаш из Ковиља, јер је своју прву утакмицу одиграла управо у том месту, у лето 1914. године, с тим клубом, који је основан 1908. године.

"Никако не треба сметнути са ума да у времену када је моћна рука 'црно-жуте монархије' (Аустроугарске) вршила строги надзор над радом сваког српског удружења, да су само житељи Ковиља смогли храбрости да угосте један полуилегални клуб", пише у саопштењу.

Војводина је тада победила са 5:0, а врло брзо након тога почео је Први светски рат.

Утакмицу са ФК Мошорин у том селу Војводина ће одиграти сутра у 14 сати, а против Шајкаша ће играти недељу дана касније, од 15 сати, у Ковиљу.

број коментара 0 пошаљи коментар