Читај ми!

Утакмице ФК Војводина поводом 100. рођендана

Фудбалски клуб Војводина из Новог Сада одиграће пријатељске утакмице с нижеразредним клубовима Милетић и Шајкаш у знак сећања на почетке клуба од пре 100 година. Утакмицу са Фудбалским клубом Мошорин у том селу Војводина ће одиграти сутра у 14 сати, а против Шајкаша ће играти недељу дана касније, од 15 сати, у Ковиљу.

У месту Мошорину, одакле је ФК Милетић, рођен је 1897. године Ђорђе (Георгије) Живанов, један од младића који су 1914. године основали Фудбалски клуб Војводина.

Живанов је био секретар клуба 1924. године, када је изграђен стадион Војводине.

Он је био свештеник, који је убијен током Рације у Новом Саду и шајкашкој области, коју су спровели мађарски окупатори јануара 1942. године.

Синод Српске православне цркве је 1961. године канонизовао проту Георгија Живанова са осталим пострадалима током Шајкашке рације у ранг новомученика.

"Војводина је тако постала један од ретких клубова на свету међу чијим се оснивачима нашао и један светац", наводи се у саопштењу.

Војводина ће одиграти и утакмицу са ФК Шајкаш из Ковиља, јер је своју прву утакмицу одиграла управо у том месту, у лето 1914. године, с тим клубом, који је основан 1908. године.

"Никако не треба сметнути са ума да у времену када је моћна рука 'црно-жуте монархије' (Аустроугарске) вршила строги надзор над радом сваког српског удружења, да су само житељи Ковиља смогли храбрости да угосте један полуилегални клуб", пише у саопштењу.

Војводина је тада победила са 5:0, а врло брзо након тога почео је Први светски рат.

Утакмицу са ФК Мошорин у том селу Војводина ће одиграти сутра у 14 сати, а против Шајкаша ће играти недељу дана касније, од 15 сати, у Ковиљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво