Читај ми!

Уефа избацила Звезду из Лиге шампиона!

Српски шампион Црвена звезда искључена је из квалифиакција за Лигу шампиона за сезону 2014/2015. због кршења правила о лиценцирању и финансијском фер-плеју. Уефа разматра покретање истраге и против Фудбалског савеза Србије. Џајић: Звезда ће живети и даље. Стојановић: Право време да се сви погледамо у очи. Тончев најављује жалбу.

Мука муку стиже на Маракани. Дани препуни интерних превирања на највећем српском стадиону као да су у други план гурнули ишчекивање одлуке Уефе у вези са учешћем Црвене звезде у квалификацијама за Лигу шампиона. Нажалост, црвено-бели су у петак добили "шамар реалности". Црвена звезда је искључена из квалификација за Лигу шампиона за сезону 2014/2015.

Финансијско контролно тело Уефе овакву одлуку образложило је непоштовањем читавог низа правила које је Црвена звезда прекршила, а која се тичу лиценцирања и финансијског фер-плеја.

Српски шампион има десет дана да се жали на ову одлуку Суду за спортску арбитражу.

Како се наводи на званичном сајту Европске фудбалске уније, могуће је отварање истраге против Фудбалског савеза Србије у наредним данима због додељивања лиценце Црвеној звезди.

Уефино тело је разматрало случај Црвене звезде још од априла, а у петак је дефинтивно донета одлука.

Реакције на одлуку Уефе...

Фудбалер Црвене звезде Милош Нинковић изјавио је да није мислио да ће његов клуб бити избачен из Лиге шампиона, и оценио да година у којој је екипа узела титулу после шест сезона није морала тако да се заврши.

"После толико година узмеш титулу, и онда да не одеш у Европу... Нема ништа горе. После ових прелепих годину дана можда и није морало овако да се заврши, али ко зна зашто је то добро.

Нисам веровао да ће ово да се деси, али, ето, десило се", рекао је Нинковић, а онда индиректно најавио оно што можда још више плаши навијаче Црвене звезде - расипање екипе.

"Не знам ни сам шта бих радио, толико ми је било лепо, цела екипа, да ми је све то тужно што ће се оваква екипа фудбалера и људи вероватно растати, али да сачекамо...", казао је Нинковић.

Председник Црвене звезде Драган Џајић рекао је да ће клуб живети и поред избацивања из Лиге шампиона, као и да је одлука Уефе донесена због "неких старих грехова".

"Жао ми је што се ово догодило... У тренутку када смо после шест, седам година постали шампиони, тешком муком уз много труда и одрицања, потпуно заслужено, и када смо хтели да се радујемо што ћемо играти у квалификацијама за Лигу шампиона, стигла је ова вест", рекао је Џајић.

"Нажалост, живите у таквом окружењу где морате и тако нешто да преживите. Жао ми је, али шта да се ради. И шта ћемо сад? Није ово никакво оправдање, али истина је да плаћамо цех неких старих грехова", казао је Џајић.

На питање да ли је угрожен опстанак клуба, Џајић је одговорио да није и да ће Звезда увек живети.

"Према томе, нема проблема. И да се десило нешто горе не би било страшно. Жао ми је што се то десило. Има неких који су срећни због овога, али такав је живот", рекао је Џајић. 

Потпредседник Црвене звезде Ивица Тончев рекао је да Европска фудбалска унија није имала разумевања за ново руководство црвено-белих.

"Мој први коментар је да је Црвена звезда освојила титулу првака Србије, а да Уефа није имала разумевање за ново руководство клуба. Ради се о наслеђеним дуговима, које није створило ово руководство. Свакако да тај велики дуг није од јуче", изјавио је Тончев.

"Ово је била борба са ветрењачама. Занимљиво је да претходних година, када нисмо били први, а имали дугове, могли смо да играмо Европу, а сада, када смо освојили шампионску титулу, то нам није дозвољено. Искористићемо право жалбе на ову одлуку Уефе", казао је Тончев.

Други потпредседник Црвене звезде, Славиша Кокеза, рекао је да не жели данас да коментарише одлуку Уефе.

Тренер Црвене звезде Славиша Стојановић рекао је да је свима у клубу тешко због избацивање из европских такмичења наредне сезоне.

"Ово је много тежак тренутак за клуб, за мене и за све играче. У једно сам сигуран, играчи и стручни штаб су чинили све што је било до њих да освојимо титулу и да Звезда следеће сезоне игра европске утакмице. Нажалост, до тога неће доћи", рекао је Стојановић.

"Мислим да је прави тренутак да се сви погледамо у очи јер је извесно да овако више не можемо даље", истакао је Стојановић.

Фудбалски савез Србије саопштио је да је "затечен и погођен" информацијом да Црвена звезда наредне сезоне највероватније неће играти у квалифкацијама за Лигу шампиона.

"Без намере да коментаришемо ставове првостепеног органа Уефе, који су утицали на доношење овакве одлуке, у поступку који је трајао скоро годину дана, желимо да изразимо велико жаљење што милиони присталица Црвене звезде вероватно неће бити у прилици да виде свој клуб на толико жељеној и очекиваној сцени", саопштио је ФС С.

Савез се осврнуо и на могућност да и сам буде предмет истраге Уефе због издавања лиценце Звезди за учешће у европским такмичењима.

"Узимајући у обзир чињеницу да се налазимо под условном казном због сличне ситуације из прошлости, тешко стање у којем се Црвена звезда налазила годинама уназад утицало је на издавање лиценце за играње у Европи на граници прихватљивих услова. Никада нисмо желели да на било који начин будемо сметња учешћа Звезде на највишој сцени, свесни чињенице да је најбољи и најбржи пут опоравка клуба учествовање у Европи", саопштено је из ФС С-а, уз додатак да је елиминација Звезде "велики ударац за српски фудбал".

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво