Читај ми!

Опроштај од легенде: Сахрањен Вујадин Бошков

Легендарни тренер Вујадин Бошков сахрањен је у среду у родном Бегечу. Пре тог чина, у спортском центру на Ветернику, који носи његово име, одржана је комеморативна седница којој је присуствовао велики број функционера,спортских легенди, бивших и садашњих играча Војводине, представника клубова у којима је Бошков радио, као и челника Града Новог Сада.

Играчка и тренерска легенда српског и југословенског фудбала Вујадин Бошков сахрањен је у среду у родном Бегечу, а претходно је у Новом Саду одржана комеморативна седница.

На почетку комеморације прочитано је писмо председника Међународне фудбалске федерације (Фифа) Јозефа Сепа Блатера, а први је о Бошкову говорио председник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Томислав Караџић.

"Отишао је у вечност последњи члан великог олимпијског тима из Тампереа. Бошков је својим играма и понашањем заслужио да буде један од првих послератних асова који је добио дозволу да оде у иностранство. До сада смо говорили да имамо Миљана и Вујкета, а сада смо остали и без почасног председника ФСС-а и без почасног селектора", рекао је Караџић, подсећајући да је Бошков 2001. године проглашен за почасног селектора, те да ће у његову част бити организовано неко од такмичења.

Караџић је предложио да нека од највећих и најлепших улица или тргова у Новом Саду добију име по Вујадину Бошкову.

Председник Одбора за припрему прославе стотог рођендана фудбалског клуба Војводина Радивоје Радосав, иначе члан генерације клуба коју је као технички директор предводио Вујадин Бошков, рекао је да се фудбал у Новом Саду игра нешто више од једног века, а да је Бошков највеће име.

Он је ту тврдњу поткрепио чињеницама да је Бошков за Војводину одиграо 512 утакмица и да је 57 пута носио дрес са државним грбом.

Аутор књиге "Вујке - један једини" новинар Мирослав Гавриловић истакао је да су три највеће спортске љубави Вујадина Бошкова биле Војводина, Реал Мадрид и Сампдорија, нагласивши да је новосадски клуб ипак имао посебно место у његовом срцу.

"Када год се каже Војводина помисли се на Вујадина Бошкова, а када се каже Вујадин Бошков помисли се на Војводину", рекао је Гавриловић.

Председник Фудбалског клуба Црвена звезда Драган Џајић рекао је да је Бошков био успешан у свему што је радио.

"Био је сјајан као фудбалер, можда још успешнији као тренер, и све што је радио - радио је озбиљно и добро. И била је привилегија познавати га", рекао је Џајић Танјугу.

Легендарни фудбал Партизана Моца Вукотић рекао је да са Бошковом сарађивао у тренерској комисији и да се лично уверио о каквом изврсном стручњаку и човеку је реч.

"Вујке је славу српског фудбала проносио широм Европе и један је од најуспешнијих стручњака некадашње СФРЈ", истакао је Вукотић и додао да је број људи који је дошао на испраћај у Нови Сад најбоље сведочи колико је Бошков био цењен.

Градоначелник Милош Вучевић рекао је Танјугу да ће Нови Сад свакако једној улици или тргу дати име по Вујадину Бошкову, али је нагласио да ту одлуку не треба донети у журби, да не би евентуално Бошков добио улицу која није примерена његовој величини.

"Понекад морају да се десе и овакве ствари да бисмо видели и схватили колико је неки наш суграђанин велики. Имена и број људи који су дошли да одају пошту Вујадину Бошкову најбоље говоре колико велико име су имали Војводина и Нови Сад", рекао је Вучевић, додајући да је одласком Бошкова Нови Сад остао без једног од најзначајнијих савременика.

Комеморацији су присуствовали и председник Фудбалског савеза Црне Горе Дејан Савићевић, генерални секретар Фудбалског савеза Хрватске Зорислав Сребрић, син бившег председника Сампдорије Андрее Мантованија, Енрико, док ће делегација Реала предвођена Емилиом Бутрагењом и Хозеом Антониом Камачом због авионских веза доћи директно на сахрану.

Почаст Бошкову одали су Илија Петковић, Слободан Сантрач, Душан Савић, Владимир Петровић Пижон, Зоран Филиповић, Синиша Михајловић, Мирослав Тањга, Алберт Нађ, ветерани Војводине и многи други. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво