Лига Европе уживо: Ивановић донео трофеј Челсију

Челси - Бенфика 2:1. Челси је освајач Лиге Европе, и то захваљујући Браниславу Ивановићу, стрелцу победоносног поготка у заоставном времену. Бенфика, чији навијачи сада сигурно проклињу име Бела Гутмана, итекако има за чиме да жали, јер је била бољи ривал у Амстердаму.

22.49 - „Можда је Бенфика заслужила више, били су много бољи у првом полувремену, али је на крају индивидуални квалитет направио разлику. Прво полувреме није било добро, интензитет и концентрација нису били добри", рекао је по окончању утакмице Фернандо Торес.

22.38 - Проклетство Бела Гутмана, легендарног тренера Бенфике, траје већ 51 годину и крај му се не назире. Бенфика је успела да изгуби два трофеја у пет дана у заоставном времену, иако је у оба меча била бољи ривал. Челси је, осим што је још једном исписао историју када то нико од њих није очекивао, показао да је фудбал далеко више од пуке статистике која га прати.

22.36 - ГООООООЛЛЛЛЛ!!! Када се чинило да ће победника одлучити продужеци, или пенали, Челси је постигао погодак вредан трофеја. Бранислав Ивановић је феноменално скочио након корнера, и лопту послао у једини небрањени део мреже. 

22.31 - Најбољи потез утакмице морали смо да чекамо 88 минута. Френк Лампард је сам себи створио простор за ударац, са отприлике 25 метара, савладао је Артура али се на путу ка мрежи испречила прека. Лопта се, због силине ударца, одбила 20-так метара од гола. Сјајна прилика за Челси да реши овај сусрет. 

22.24 - Сјајан ударац Оскара Кардоза, још боља одбрана Петра Чеха. Исти фудбалер је у наставку акција, тачније након корнера, пропустио још једну одличну прилику. Иначе, Бенфика је 16 пута шутирала ја голу противника, Челси шест пута.

22.20 - Последња измена у Бенфики, и то принудна. Уместо повређеног Гараија, на терену је Жардел. Занимљиво, Рафа Бенитез још увек није извршио ниједну измену, иако се игра 76. минут. Овај некарактериситчан потез Шпанца може да се тумачи на два начина - није задовољан алтернативама на клупи, што је он сам неколико пута имплицитно и напоменуо, или једноставно верује да са овим играчким кадром на терену може до победе. Челси заиста игра боље у наставку. Боље, не и другачије.

22.15 - Након нешто узбурканијег фудбала који смо гледали између два поготка, поново смо ушли у мирније воде. Ниједна од екипа не жели да, неким несмотреним потезом, помогне противнику да постигне погодак. 

22.10 - ГОООООООЛЛЛЛЛ!!! Након једанаестерца "чистог као суза", досуђеног због играња руком Азпиликуете, Оскар Кардозо у 68. минуту постиже изједначујући погодак за Бенфику.

22.08 - Жорже Хесус, тренер Бенфике, принуђен развојем ситуације, прави двоструку измену у 66. минуту. Уместо вечерас доста солидног Родрига на терену је Лима, иначе други стрелац екипе. Малгарехо је такође ван игре, а шансу је добио Ола Џон.

22.07 - Све се сломило у игри Бенфике. Након поготка Фернанда Тореса, сада већ осведоченог мајстора за "важне голове", фудбалери Челсија лете по терену. 

22.03 - ГОООООООЛЛЛЛЛ!!! Салвио је имао врло добру прилику за Бенфику, и чак је успео да, по први пут, упути ударац у оквир гола. Али већ у наредном нападу Челси је стигао до предности. Феранандо Торес се прво сјајно заградио, задржао лопту и себе довео у идеалну позицију да савлада Артура. Након другог лажњака успео је да обиђе португалског голамана, а затим да погоди небрањену мрежу. Бенфикино проклетство делује све стварније у овим тренуцима. 

22.01 - Челси је сузио простор за игру тако што је приближио линије тима, и Бенфика, која и даље има већи посед лопте, тек сада не успева да конкретизује своју надмоћ. 

21.52 - У другом делу утакмице гледамо све оно што смо гледали у првом. Бенфика игра као екипа која је свесна да је бољаи којој би тај један погодак отворио пут ка толико дуго чеканом трофеју у европском такмичењу. Лепу акцију Португалаца Гаитан није успео да крунише ударцем у оквир гола. Без обзира на притисак који демонстрирају и доминацију у пољу, Бенфика није успела да упути ударац у оквир гола.  

21.48 - Почело је и друго полувреме финалне утакмице Лиге Европе. Тимови су изашли у истим саставима у којима су и почели сусрет.

21.40 - Ово није финале Лиге шампиона, али Челси свеједно покушава да га освоји на исти начин. Бенфика је комплетирала далеко више пасова него енглески тим, што поткрепљује и статистика, и нико не може да тврди да та додавања нису била у функцији напада ка голу који чува Чех. Оно што је извесно, међутим, јесте да ће оба тима морати да одиграју боље друго полувреме, са више ризика и више играча у фази напада. У супротном, овај меч иде ка продужецима. 

21.32 - Полувреме у Амстердаму. 

21.31 - Другу јавну опомену на утакмици зарадио је Гараи. Жути картон овом фудбалеру сигурно не делује превише страшно, када се има у виду да је стартом који је до њега довео спречена врло опасна акција Челсија. 

21.24 - Бенфика напада више од противника, али је Челси, у 38. минуту, пропустио најбољу прилику на сусрету. Сјајно је са ивице казненог простора, нешто искоса, шутирао до тада неприметни Лампард, али је уз доста муке лопту избио Артур. 

21.22 - Оба српска интернационалца (нажалост не и репрезентативца) на вечерашњој утакмици играју врло квалитетно. Немања Матић игра рло сигурно и у фази напада и у фази одбране, док је Ивановић, уз још неколицну саиграча, вероватно једини разлог због ког Бенфика нема резултатску предност.

21.18 - Гаитан је завршио акцију Бенфике, коју је, као и многе, започео Немања Матић. Ударац овог дличног фудбалера није био претерано добар, понајвише због тога што се, из позиције за ударац десном ногом, одлучио да захвати лопту спољним делом левог стопала. На крају је морао да се извињава саиграчима због своје несигурности у слабију ногу. 

21.13 - Проблем Бенфике, евидентан на другој страни терена, јесте одсутност завршног паса или ударца ка голу ривала. Наизглед лако играчи у црвеним дресовима пролазе прве две линије формације Челсија, али ту се углавном њихови напори завршавају. Као што се дало и претпоставити, њихови јуриши ка голу Челсије су изгубили на жестини.

21.09 - Челси уопште не делује као типичан представник острвског фудбала у овим тренуцима. Недостаје им више директности у нападу, што се најбоље видело у ситуацији када је Торес задржао лопту међу двојицом противничких играча, показавши притом снагу коју је у истом дресу до прошле сезоне приказивао Дидије Дрогба. И поред свега, он је вратио лопту све до Кејхила. "Плавци" немају јасну представу како до гола који чува Артур. 

21.03 - Велики проблем у игри Челсија представља чињеница да Мата, Оскар и Рамирез нису на лопти, самим тим ни у игри. Наравно, није извесно ни да Бенфика до у бескрај (или барем 90 минута) игра у овако високом ритму.

20.59 - Први жути картон на утакмици зарадио је Бразилац Оскар. Дефанзивни гард целокупног тима Челсија почиње да узима данак, јер барем четворо играча "плаваца" поседује изразито офанзивне карактеристике. Чели једноставно не делује тим који се најбоље, или икако, аклиматизовао на утакмицу.

20.57 - Лепу акцију Бенфике, можда и сувише лепу за меч оваквог значаја, Гаитан није успео да претвори у погодак ударцем из казненог простора Челсија.

20.54 - Португалски тим, коме очигледно не мањка самопуздања, има огромну жељу да горак укус који је оставио пораз од Порта у националном шампионату, и де факто изгубљена титула, испере победом вечерас. Због тога Бенфика напада лопту, која је у њеном поседу чак 75 одсто времена. 

20.51 - Бенфика на одустаје од напада, и због тога њихова задња линија стоји доста високо. То је мач са две оштрице, јер је Челси, после одигравања Чеха руком ка Рамирезу, имао врло изгледан напад који је прекинуо Немања Матић, оштрим стартом. У било ком другом тренутку утакмице за овај старт би добио жути картон, али сада пролази само са опоменом.  

20.48 - На почетку утакмице Бенфика је та која има више лопту у ногама, и то је однос снага у коме се португалски тим осећа најкомотније. Њихова иницијатива није јалова, напротив, и већ је изродила неколико опасних ситуација пред голом Чеха. Први ударац ка голу противника упутио је, а ко други него, Оскар Кардозо.

20.45 - Меч је управо почео.

20.43 - Тимови су су зашли на терен, испраћени буком са трибина. Навијачи Бенфике су се потрудили и, на свом делу стадиона, су направили респектабилну кореографију. Све је спремно за спектакл.  

20.40 - Говорили смо о свему ономе што би победа на вечерашњојутакмици донела Челсију, али смо пропустили ово. Челси има прилику да постане тек четврти тим у историји који је подигао сва три главна Уефина трофеја, након Јувентуса, Ајакса и минхенског Бајерна. Челси је освојио Куп Победника Купова у сезонама 1970/1971 и 1997/1998, а прошле године је освојио Лигу шампиона.

20.30 - Уз Божју помоћ до трофеја...

20.15 - Још мало историје, овога пута оне у којој је у главној улози Челси. Челси вечерас може да постане прва екипа која је ће у свом поседу држати оба европска трофеја. Исто тако, у зависности од исхода сусрета, Челси може да постане први енглески тим који је играо осам такмичења у једној сезони - и изгубио сва. 

20.10 - Бенфика улази у ово финале као екипа која је одиграла дупло више европских утакмица од свог ривала - 362 напрема 181 утакмице Челсија. Погодак којим су победили Фенербахче у полуфиналу је 600. гол „орлова" у Европи.

20.05 - Ова два тима су играла и прошле сезоне, у четвртфиналу Лиге шапиона. Лондонски тим је славио у оба меча, 1:0 у Лисабону и 2:1 на Стамфорд бриџу, и касније освојио "клемпави трофеј". Поново је Бенфика препрека "плавцима" на путу ка трофеју, а навијачи енглеског тима прижељкују да се историја понови. 

20.00 - Након што је освојио такмичење са Валенсијом 2004. године, Рафа Бенитез је у могућности да постане тек други тренер који ће још једном подићи трофеј у најмасовнијем европском такмичењу, са другим тимом. Ђовани Трапатони је три пута био првак. Друга два тренера који су успели да славе два пута, али са истим клубом, су Луис Моловни (Реал Мадрид, 1985. и 1986. године) и Хуанде Рамос (Севиља, 2006. и 2007. године).

19.53 - Вечерашње финале је девето европско финале за "орлове" из Лисабона. Челсију је ово пети меч за трофеј, али екипа са Стамфорд бриџа води када су освојени пехари у питању - 3:2. 

19.50 - Рафа Бенитез се одлучио за ових 11 фудбалера: Чех, Ивановић, Ешли Кол, Давид Луиз, Кејхил, Азпиликуета, Рамирез, Лампард (капитен), Оскар, Торес и Хуан Мата.

19.45 - Бенфика ће почети утакмицу у следећем саставу: Артур, Луизао (капитен), Гараи, Алмеида, Гаитан, Матић, Салвио, Перез, Оскар Кардозо, Мелгарехо и Родриго.

19.10 - Навијачки обрачун навијача Челсија и Бенфике синоћ у једном амстердамском кварту. На срећу, реч је само о вербалном сукобу...

18.35 - Навијачи су свакако у првом плану у Амстердаму. Како се приближава почетак, атмосфера постаје све ужаренија. Сви су наравно уверени да ће њихов тим бити тај који ће подићи пехар другог по значају европског такмичења...

18.30 - Хоуп Соло, голман женске репрезентације Сједињених Америчких Држава и најбољи чувар мреже на планети, стигла је у Амстердам како би испратила утакмицу. Како сама каже, навијаће за Челси.

18.20 - Енглески „Телеграф" је, уочи вечерашње утакмице, нагласио пет кључних детаља који могу да одлуче вечерашњу утакмицу. Дуел, у оба правца, између Немање Матића и Хуана Мате је означен као најважнији. „Матић је веома важан играч за Бенфику. Као дефанзивни везиста, крупни Србин ради одличан посао у заштити своје задње линије и разбијање противничких напада. Способан је да одигра пас за гол када се нађе у офазивнијем делу терена. Уз све то, ипак, могао би да има проблема да сачува Хуана Мату, који је експерт да пронађе простор за себе између линија противничког тима. Када Челси крене да доминира поседом лопте, Шпанац би могао, уз своја кретања и осећај за простор, да потпуни залуди Матића", наводи лист.

17.45 - Навијачи из целог света сјатили су се у Амстердам. Ово је група оних који су стигли из Канаде, а навијаће за Бенфику...

16.50 - Добро су расположени и Португалци који верују у тријумф њихове Бенфике.

16.38 - Како се почетак финала приближава, све је више навијача на улицама и трговима у Амстердаму. Присталице лондонског Челсија су прилично добро расположене и уверене у добар резултат.

15.45 - Фудбалер Челсија Давид Луиз рекао је да му је његов бивши клуб Бенфика у срцу, али да ће то заборавити када почне утакмица две екипе у финалу Лиге Европа. Луиз је у Бенфики провео четири и по сезоне, одакле је у јануару 2011. прешао у Челси, који је за њега платио 25 милиона евра и у клуб из Лисабона послао српског фудбалера Немању Матића.''Ово је посебан моменат за мене, тако емотиван. Сви знају да ми је Бенфика у срцу, али када почне утакмица све ћу да заборавим. Желим да победим са Челсијем, да освојим трофеј. Када играте у финалу увек играте против великих екипа и клубова. Зато је Бенфика у финалу и зато је Челси у финалу", рекао је Луиз за званични сајт УЕФА.

14.59 - Да ли је Тери толики малер?! С обзиром да није издржао цео јучерашњи тренинг на Амстердам арени, постоји велика могућност да Цон Тери пропусти вечерањше финале и не подигне пехар намењен победнику, наравно ако Челси сбуде славио победу. Да подсетимо, Тери је пропустио прошлогодишње финале Лиге шампина у Минхену због црвеног картона зарађеног у полуфиналу против Барсе, али му је Уефа изашла у сусрет и дозволила да подигне пехар на церемонији. Остаје питање да ли ће му и вечерас изаћи у сусрет ако не буде био у стању да игра...

14.11 - Везни фудбалер Челсија, белгијанац Еден Азар, пропустиће вечерашње финале због повреде. Он је за викенд напустио терен током утакмице са Астон Вилом у Премијер лиги и то са болном гримасом на лицу.

13.59 - Иначе, навијачи лондонског клуба од јуче окупирају амстердамске пабове и припремају за финале. Један од њих је претерао са алкохолом и завршио у једном амстердамском речном каналу, па је полиција морала да интервенише и спаси га од дављења.

13.27 - Амстердамска арена спремна је за вечерашњи спектакл. Мушема са логом Лиге Европе већ је на центру игралишта.

13.09 - Око стадиона се могу купити и шалови са именима вечерашњих ривала.

13.00 - Навијачи полако окипирају улице и тргове у Амстердаму.

12.25 - Ево и једне занимљиве слике као најаве за вечерањи дуел.

Вечерас ће се на Амстердамској Арени одиграти финале Лиге Европе а за трофеј ће се борити лондонски Челси и лисабонска Бенфика. Утакмица ће почети у 20.45 а терену ће се наћи два наша фудбалера - Бане Ивановић у одбрани Челсија и Немања Матић у везном реду Бенфике.

Чесли ће имати прилику да обједини титуле у оба европска клупска такмичења. С обзиром да се финале Лиге шампиона игра 25.маја, лондонски ''плавци'' ће евентуалном победом десет дана бити власници оба трофеја Уефиних такмичења, што ником пре њих није пошло за руком.

Са друге стране, Бенфика ће играти своје друго финале овог такмичења. У свом првом финалу тадашњег Купа Уефа 1983. поражани су од још једног лондонског клуба - Тотенхема. Међутим, лисабонски "орлови" су у Амстердаму освојили већ један европски трофеј - 1962. победилу су Реал у финалу Купа шампиона.

Вечерашњи ривали састали су се прошле године у четвртфиналу Лиге Шампиона и Челси је био успешнији. У Лисабону је славио са 0:1 да би у реваншу у Лондону преокренуо резултат и победио са 2:1. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи