Небо се отворило пре 22 године

Фудбалска Европа диви се моћном Бајерну. Баварци су синоћ, благо речено, демонстрирали силу и понизили Барселону као нико пре. Мећутим, постоји један једини тим у истоији који је успео да победи Бајерн у Минхену у полуфиналу Купа/Лиге Шампиона. Да, само један тим је то успео, а његово име је Црвена звезда.

Било је то легендарне 1991. године, када је екипа Љупка Петровића победила на Олимпијском стадиону у Минхену резултатом 2:1. Севнуле су те вечери две Звездине контре, а егзекутори си били најбољи стрелац Европе те сезоне Дарко Панчев и Звездин ''геније'' - Дејан Савићевић.

Медији у Европи су након овог меча у суперлативима говорили о екипи из Београда, која игра атомски фудбал и напада без обзира на име противника. Еуфорија је полако захватала све Звездине навијаче, али руководећи људи из Љутице Богдана, предвођени Џајићем и Цветковићем, били су свесни да посао још није завршен.

Занимљиво је да се антологијски реванш поменутог полуфинала играо пре тачно 22 године.

Тог 24. априла 1991. године ''небо се отворило, стадион је експлодирао!''. Десио се Аугенталеров аутогол. Десило се незапамћено славље на београдској Маракани. Десило се чудо. Десила се историја.

Резултат узвратне утакмице био је 2:2, а Аугенталер је својим неспретним аутоголом ''послао'' Звезду у Бари по ''ушати'' пехар намењен шампиону Европе.

Утакмица је почела како се само пожелети може. Михајловић је у 26. минуту донео предност црвено-белима. Међутим, Немци се нису предавали већ су преокренули резултат головима Аугенталера у 61. минуту и Бендера у 68. И нису се зауставили. Нападали су свим силама, у два наврата били надомак трећег гола, који би решио све, али нису успели...

А онда је у 90.минуту кренуо напад од одбрамбеног играча црвено-белих Радиновића, лопта затим стигла до Југовића, који одиграва дупли пас са Панчевом на двадестак метара од противничког гола. У том тренутку интервенише одбрана Бавараца, али само на кратко, јер до лопте стиже Просинечки који је прослеђује до Михајловића. Синиша упућује центаршут са ивице шеснаестерца, Аугенталер помало неспретно захвата лопту, која добија необичан лук и уз много среће завршава у мрежи гостију.

Остало је историја...

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво