Сећање на Хејсел

На данашњи дан пре 27 година 39 навијача је изгубило живот у трагедији на стадиону Хејсел у Бриселу. Трагедија се догодила на мечу финала Купа шампиона у којем су се састали Јувентус и Ливерпул. И поред страшне трагедије меч је одигран, а Јувентус је тријумфовао са 1:0.

У дану када навијачи Црвене звезде славе 21 годину од освајања титуле Европског шампиона, на старом континенту одржава се комеморација погинулима у трагедији на Хејселу.

Пре 27 година, на овом белгијском стадиону, сат времена пре почетка финалног меча Купа шампиона између Јувентуса и Ливерпула, у нередима навијача, погинуло 39 особа.

Инцидент је изазвала већа група Ливерпулових навијача која је сат времена пре меча прескочила ограду, упала на део трибина који их је раздвајао од Јувентусових присталица.

У општој паници Јувентусове присталице су почеле да беже ка свом делу трибине где су прегазили све оне који су седели на својим местима. На крају се већа група људи набила на бетонски зид стадиона, који се на крају и срушио.

Коначан биланс ове катастрофе је 39 погинулих и 600 повређених. Међу погинулим било је 32 навијача из Италије, од чега је двоје било малолетно, четворица настрадалих је из Белгије, двојица су били Французи и један Ирац.

И поред страшних последица, меч финала је одигран а Јувентус је тријумфовао резултатом 1:0. Занимљиво је да су челници УЕФА одлуку да се одигра меч, правдали чињеницом да би ситуација била још гора да се утакмица није одиграла.

Невероватно звучи податак да су први нереди на стадиону почели када су деца у црвеним и белим дресовима, који су требали да представљају Ливерпул и Јувентус, играли егзибициони меч. Док су "црвени" водили са 3:0, енглески навијачи су славили, али када су "бели" дали гол, две групе навијача почеле су да се гађају преко ограде. Од ситних окршаја, на крају је све прерасло у највећу трагедију европског фудбала.

После овог страшног инцидента енглески навијачи, који су проглашени за једине кривце, добили су петогодишњу забрану учествовања у еврокуповима, а тадашња премијерка Маргарет Тачер је почела огорчену борбу против хулигана, која је тек после трагедије на Хилсбороу добила замах.

Полиција је после прегледавања снимака ухапсила 27 енглеских навијача, а после петомесечног суђења 14 особа осуђено на трогодишње робије због убиства из нехата. Занимљиво је да су касније ове казне преполовљене, а и данас се не зна колико је осуђених одлежало и ову казну.

Стадион Хејсел, који и тада није испуњавао услове за одигравање тако важног меча, касније је модернизован и променио је име у "Краљ Бодуен".

На двадесетогодишњицу трагедије у близини новог стадиона откривена је скулптура у част настрадилима у трагедији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво