Читај ми!

Преминуо Миљан Миљанић

Миљан Миљанић, један од људи који су обележили последње деценије српског фудбала, умро је у 82. години. Комеморација и сахрана Миљана Миљанића у уторак.

Миљан Миљанић је током каријере био председник Фудбалског савеза Србије, селектор репрезентације, играч и тренер Црвене звезде.

Комеморација поводом смрти легендарног тренера Црвене звезде и селектора репрезентације Југославије Миљана Миљанића биће одржана у уторак 17. јануара од 12 сати у Скупштини Београда. Сахрана је истог дана у 14.30 сати у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Био је први странац у историји коме је пошло за руком, у дресу Реала, да освоји дуплу круну у шпанској лиги. Миљанић је тренирао Црвену звезду, Реал Мадрид, Валенсију, југословенску репрезентацију на два светска првенства, у Немачкој 1974. и Шпанији 1982. године. Одликован је орденом Фифе за заслуге.

Рођен је у Битољу, 4. маја 1930. године, у фамилији која је пореклом из Бањана код Никшића у Црној Гори.

Миљанић је као тренер Црвене звезде освојио десет трофеја. На "Маракани" је остао осам сезона.

После тога уследили су бројни успеси, победе и трофеји генерације коју је селектирао, а на чијем челу је био најбољи фудбалер свих времена на овим просторима Драган Џајић. Потом је прешао у Реал Мадрид са којим је освојио дуплу круну у Шпанији, а затим је тренирао и Валенсију која је ту сезону завршила на 17. месту шпанске лиге.

Југословенску репрезентацију је као селектор водио на два Шампионата света, у Немачкој 1974. и Шпанији 1982. године.

После тога преузео је функцију председника Фудбалског савеза Југославије, на којој је остао пуних 20 година, пре него што се пензионисао 2001. године. Због изузетних заслуга за развој фудбала у земљи исте године проглашен је за доживотног почасног председника Фудбалског савеза наше земље.

Одликован је орденом за храброст, орденом Немање другог реда и орденом Фифе за заслуге у развоју фудбала. Под окриљем Уефе и Фифе држао је семинаре на готово свим континентима.

Славни шпански фудбалски клуб Реал из Мадрида упутио је саучешће породици свог бившег тренера. 

"Реал Мадрид је у жалости због смрти тренера који је наш клуб водио од 1974. до 1977. године. Миљанић је у том периоду освојио две титуле и један Куп, а већ у првој сезони освојио је дуплу круну. Наш клуб је водио на импресиван и професионалан начин", наводи се у саопштењу Мадриђана.

"Реал Мадрид саосећа са породицом Миљанић, којој изражава саучешће. Миљанић је оставио дубок траг у нашем клубу, и као човек, и као стручњак", стоји у саопштењу мадридског Реала.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво