Северна Кореја шаље 22 спортиста на ЗОИ

Северна Кореја ће послати 22 спортиста на Зимске олимпијске игре у суседној Јужној Кореји идућег месеца, а они ће се надметати у три спорта и пет дисциплина, саопштио је Међународни олимпијски комитет.

Пјонгјанг и Сеул су се договорили да марширају под јединственом заставом на свечаном отварању Олимпијаде, а имаће и јединствен тим у женском хокеју на леду, наводи се у саопштењу МОК-а, којим су потврђени ранији наводи.

Северна Кореја ће у Јужну Кореју, такође, послати 24 званичника и 21 представника медија, преноси Ројтерс.

"Данашњи дан је прекретница на дугом путовању", рекао је председник МОК-а Томас Бах, истакавши да је овакав споразум био незамислив пре само неколико недеља.
Бах је изразио наду да ће ЗОИ отворити врата за светлију будућност на Корејском полуострву.

Јужнокорејско Министарство за уједињење је, у одвојеном саопштењу, навело да ће Северна Кореја у ту земљу послати делегацију која треба да провери како теку припреме за одлазак севернокорејске уметничке трупе на ЗОИ у Пјонгчангу.

Пјонгјанг је послао саопштење у којем наводи да ће послати делегацију 21. јануара, те да би план посете могао да буде спроведен као што је раније договорено, саопштило је јужнокорејско министарство.

Северна и Јужна Кореја договориле су се раније ове недеље да ће уметничка група Северне Кореје од 140 чланова двапут наступити у Јужној Кореји за време Зимских олимпијских играра.

Зимске олимпијске игре биће одржане у Пјонгчангу од 9. до 25. фебруара.

број коментара 0 Пошаљи коментар