НБА најава: Исток у потрази за новим владаром

Нова сезона НБА лиге доноси и пуно нових ствари. Једна од већих промена десила се у Источној конференцији, у којој више неће играти њен дугогодишњи суверени владар Леброн Џејмс. Борба за упражњено место сасвим извесно биће велика, а као главни фаворити за освајање ове конференције фигурирају Бостон, Торонто, Филаделфија и Милвоки. Погледајте први од три дела "Продужетак" најаве нове НБА сезоне, коју смо анализирали са интернационалним скаутом Сиксерса и нашим честим гостом Марином Седлачеком.

Логично, причу смо започели од Филаделфије. Који је циљ Сиксерса ове сезоне? Чиме би сте били задовољни?

"Па, били би смо задовољни титулом, то је сигурно. Али, доћи до титуле је дугачак пут. Ја би цитирао тренера Брета Брауна, који је рекао да је циљ финале. Финале Источне конференције или финале НБА, није дефинисано. Али, по многим прогнозама и очекивањима и виђеним прошле године, неко пројктовано финале је Филаделфија - Бостон. То је сад толико далеко, јун месец, односно април када се заврши регуларна сезона и почиње плеј-оф, тако да је врло тешко било шта рећи. Много фактора и много елемената утиче и током сезоне, и на полусезони током Ол-стар паузе, који могу драстично да промене ситуацију. То смо ми показали на практичном примеру ове године, са великим бројем победа у једном импозантном низу обарајући рекорде. Са друге стране, и од распореда вам зависи јер обично тих задњих 4-5 утакмица регуларне сезоне ако сте обезбедили плеј-оф вам служи за одмор и припрему. Тако да су амбиције оно што је рекао тренер - финале", преноси Марин размишљања из организације Сиксерса.

Овог лета било је промена и у тиму и у фронт офису. Да ли се мења концепт или се наставља "процес"?

"Концепт се не мења. Мислим да смо ми изашли из тог процеса, јер тај процес се сада претворио у конкретан задатак и саме промене у тиму биле су условљене на основу резултата које смо ми имали у прошлој сезони, са костуром младог тима у композицији са искусним и старијим играчима. Нормално, рачунајући и на то да је одрађен и драфт, и да су се појединци као што је Маркел Фулц вратили у тим. Композицијиа тима може да буде мало другачија, али постоје три основна параметра које морају да имају играчи који играју у Сиксерсима - одбрана, добро позиционирање без лопте и промена ритма", открива Марин Седлачек.

Ко су сада фаворити на Истоку када нема више Леброна Џејмса, осмоструког узстопног шампиона те конференције?

"Торонто је екипа која је завршила прва на Истоку прошле сезоне, али стицајем околности испала од Кливленда на изузетно лош начин, што је коштало тренера Кејсија смене. Потом ту је Бостон који је био финалиста конференције. Задржали су тим и имају опорављене играче и ја бих додао још и Милвоки, као екипу која има млад тим, са доста потенцијала, веома интересантан. Ту још неко може да искочи, веома је тешко то предвидети сада. Ми нисмо били пројектовани за треће место прошле сезоне, али добра игра и стицај околности су то учинили. Без обзира што нема Леброна, мислим да то даје већу неизвесност конференцији, не треба отписати ни Кливленд предвођени Лавом. Сада, такав тим поприма другачију контуру, јер играчи који су били 'епизодни играчи' добијају више простора и сигурно ће неко испливати из сенке."

"Бруклин је велика непознаница, Њујорк са и без Порзингиса је потпуно различит тим. Чикаго је у фази поновне изградње тима, али са великим амбицијама, као и увек. Има ту доста конкурената из сенке. Са друге стране треба прихватити чињеницу да је Запад јача конференција, да ће веро

ватно бити теже сакупити велики број победа на Истоку као што је то било прошле сезоне."

Да ли је Леброн са собом из Кливленда однео и плеј-оф?

"Па мислим да не. То је екипа која годинама темпира форму и улази у плеј-оф. Прошле године су гађали позицију и бирали противника у плеј-офу. Оно што је претпоставка на папиру не мора увек да се оствари, мислим да Кливленд има доброг тренера и солидну репутацију и да из тога мора да изађе добра амбиција уласка у плеј-оф", сматра Седлачек.

Индијана и Детроит се намећу као потенцијална изненеђења?

"Да, та два тима могу бити изненађење, Индијана има играча који би требало ове године да да још већу димензију резултатима, то више није анонимни играч (Оладипо), већ неко ко привлачи пажњу. Са друге стране, нови тренер Деторита Кејси има изазов у трансформацији целог дела организације тима. Више није све на једном човеку (стен Ван Ганди, пим. аут.) и његово искуство из Торонта ће значити Детроиту и допринети да буде конкурентнији и донети извесно већи број победа него прошле сезоне", закључује Седлачак на крају првог од три дела најаве НБА сезоне у оквиру магазина "Продужетак".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво