JКП “Зеленило-Београд” И РТС ЗАЈЕДНО ЗАСАДИЛИ МЕМОРИЈАЛНИ ПАРК У ТАКОВСКОЈ

Шљиве у знак сећања

Радио-телевизија Србије и ЈКП „Зеленило- Београд“ засадили су 16 садница црвенолисне шљиве (Prunus pisardi) на зеленој површини између Таковске и Абeрдареве улице, испод споменика „Зашто“, у знак сећања на 16 наших колега погинулих у НАТО бомбардовању. У присуству породица погинулих радника и бројних пријатеља, данас је протоколарно обављена садња симболично одабраних шљива.

Биљка из рода шљиве је украсног карактера и у исто време пуна симболике. Црвенолисна шљива (Prunus pisardi) је стабло из рода прунус потпородице писарди, чији плод представља воће. Плод јој је коштуница, дуга од једног до три центиметра. Може бити округласта или елиптична. Жута је, црвена или до готово црна. Плод је зрео почев од јуна. Може се наћи у дивљини, али постоји и домаћа сорта.

Меморијални парк „Играјмо за 16" настао је иницијативом Организационог одбора „Играјмо за 16", а реализацијом ЈКП „Зеленило- Београд".

Шљива има велику симболику међу Србима, иако ју је из Мале Азије на Балкан донео Александар Велики. Срби су наставили да је гаје, а за време турске владавине она је потиснула виноградарство. У то време, стабло шљиве представљало је и статусни симбол. У XX веку, Србија је била четврти произвођач шљиве у свету.

Од шљиве се прави српска шљивовица, шљивин колач и пекмез. У шљиву се полаже нада као нашем будућем брендираном производу. Воћка прошлости и будућности ове земље, симболично ће красити простор изнад свечане сале Дечјег културног центра, испред Радио-телевизије Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара