Зашто?

У суботу 23. априла 2011. године навршиће се 12 година од НАТО бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије, када је погинуло 16 радника РТС-а. На једноставно питање које већ 12 година постављамо овим поводом, одговора још увек нема.

У ноћи између 22. и 23. априла, у два сата и шест минута, у згради РТС-а убијени су:

Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Дарко Стиоменовски (26), техничар у размени, Славиша Стевановић (32), техничар, Слободан Јонтић (54), монтер, Ксенија Банковић (28), видео миксер, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Иван Стукало (34), техничар, Драган Тасић (31), електричар, Небојша Стојановић (27), техничар у мастеру , Синиша Медић (32), дизајнер програма, Томислав Митровић (61), режисер програма, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Јелица Мунитлак (28), шминкер, Александар Делетић (31), камерман, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Милoвaн Јанковић (59), прецизни механичар.

Годину дана по бомбардовању, међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" огласила се саопштењем у којем се наводи:
"23. априла 1999. године у 2.06 НАТО је бомбардовао зграду РТС-а у Београду где је усмртио 16 људи. Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ... И поред ратне пропаганде овог медија, није било никаквог војног оправдања за бомбардовање зграде РТС-а. НАТО није упозорио цивиле. Зграда је смештена у густо насељеном градском језгру. Особље у њој налази се 24 часа дневно. Био је то потпуно непотребан напад."

Челници НАТО-а остали су, међутим, при тврдњама да је напад био оправдан, износећи контрадикторна објашњења, а специјална комисија Хашког трибунала, која је формирана да испита, између осталог, и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић осуђен је 2002. на 10 година затвора јер није поштовао наређење Савезне владе и људе и технику иселио из објеката у Абердаревој и Хиландарској улици на сигурније положаје.

Породице страдалих и њихове колеге из РТС-а одржаће и ове године, код споменика "Зашто", помен, а њима у сећање организује се и Меморијални турнир у малом фудбалу под називом „Играјмо за 16" који се игра од 2000. године, на иницијативу запослених радника РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво