Играјмо за 16: Извучени парови за екипе по позиву

У холу РТС-а у Таковској улици одржано је извлачење парова за екипе по позиву и прва конференција за новинаре поводом 20. Меморијалног турнира РТС-а "Играјмо за шеснаест".

Конференција и жреб започети су минутом ћутања, у знак 16 настрадалих радника РТС-а у бомбардовању зграде 23. априла 1999. године.

Први се присутнима обратио гост догађаја француски хуманиста Арно Гујон.

"Био сам у основној школи када је Србија бомбардована. Имали смо дебате на часовима о тој теми и нажалост, медији, али и моји професори су осуђивали Србију и Србе за све што се дешава, па тако и за бомбардовање зграде РТС-а. Водили су се причом да је медијска кућа емитовала пропаганду и постала војни циљ и тиме правдали убијање цивила који су радили свој посао. Док ми је професор говорио све те лажи, мој отац код куће говорио је истину. У мојој породици живи српско-француско пријатељство. Ја сам сагледао обе стране и рекао професору да је заправо он вршио пропаганду. Нисам могао да замислим да ћу се 20 година касније наћи овде и срести са породицама жртава, да ћу осетити њихову бол. Част ми је да будем на овом меморијалном турниру, који не дозвољава да се заборави шта је било, али који има циљ да се упознамо са другима и да тугу и бол претворимо у радост, дружење, игру и пријатељство. Турнир није мала ствар и он се развија и показује истрајност и посвећеност", изјавио је Гујон, којем је РТС уручио опрему организатора турнира.

Присутнима се потом обратио Мирослав Медић, брат Синише Медића, настрадалог у бомбардовању зграде РТС-а.

"Хвала свима што сте верни турниру и што га сваке године улепшате. Хвала свима на подршци, Оливери Ковачевић, Зорану Марковићу, нашим дописницима, Јутарњем програму, Радио Београду, Министартсву омладине и спорта и свима вама због којих је одржавање овог турнира могуће. Знали смо да до тог 23. априла 1999. године може доћи, али смо сви радили, у дуплим сменама, једино нисмо знали кога ће та несрећна судбина задесити. Идеја турнира је сећање на наших 16 колега, али и дружење и жеља да се то више никада не понови. Наш турнир и наша идеја наилази на разумевање и подршку, па тако имамо и људе из дијаспоре, региона, проширили смо га на више спортова и имамо све више подршке. Зато свим учесницима желим срећу и пуно успеха", изјавио је Медић.

Веселин Грозданић, председник организационог одбора изјавио је, између осталог, да турнир из године у годину одлично напредује.

"Што више времена пролази, то нам наши вољени више недостају. Желећи да их не заборавимо, почело је нас стотинак да игра меморијални турнир. Са тих стотину дошли смо до бројке од 3000 учесника у шест спортова. Тај начин на који, слободно могу да кажем, цела нација прихвата ову идеју, сведочи да смо у праву. Почели смо као турнир, прерасли у меморијал, а желимо да све ово буде једна велика мисија. Скупштина је усвојила предлог да и она помогне у организацији и у плану је изградња музеја. Музеј ће бити ту да увек подсети на оно што се десило. Што се тога тиче, опростићемо ако будемо могли, али заборавити никада", закључио је Грозданић.

Жребом након конференције одређени су следећи парови у групама: 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво