Читај ми!

Grazie Vale! "Докторов" последњи круг у Валенсији

Легенда мотоциклизма и деветоструки светски шампион Валентино Роси у недељу ће последњи пут возити трку Мото ГП шампионата. Популарни "Доктор" иза себе је оставио неизбрисив траг у мото спорту, а многи га сматрају за најбољег возача двоточкаша у историји.

Grazie Vale! "Докторов" последњи круг у Валенсији Grazie Vale! "Докторов" последњи круг у Валенсији

Валентино Роси ће у недељу у Валенсији одвозати свој последњи круг у Мото ГП шампионату, а његова последња професионална трка означиће крај једне ере и каријере која је трајала 26 година.

За то време, Вале је постао један од најуспешнијих спортиста на планети, а захваљујући луцидној вожњи на стази и шармантној појави ван ње сакупио је велику армију навијача.

Надимак "Доктор" стекао је захваљујући хируршки прецизној вожњи, а број 46 на мотору носи током целе каријере, иако је као светски шампион неколико пута имао прилику да преузме број 1.

Иако су његов живот обележиле бројне активности, успони и падови, изабрали смо шест најважнијих ставри које просто морате знати о најбољем возачу мотора свих времена.

Девет титула шампиона света

Популарни "Доктор" освојио је чак девет титула светског шампиона у богатој каријери, од тога је седам дошло у најјачој класи.

Роси се први пут у светском шампионату такмичио 1996. године, у категорији до 125 кубика, а већ следеће сезоне освојио је прву титулу шампиона света. Две године касније освојио је шампионат у категорији до 250 кубика, да би се од 2000. такмичио у "краљевској" класи - до 500 кубика, која је убрзо постала Мото Гран при.

Везао је пет титула шампиона, од 2001. до 2005. године, возећи за Хонду и Јамаху, да би последња два шампионска наслова освојио 2008. и 2009. године.

Поред титула, чак шест пута је сезону завршавао као светски вицешампион, док је три пута био трећепласиран у такмичењу.

Роси је једини возач у историји који је освојио све четири категорије у којима се такмичио (125цц, 250цц, 500цц и Мото ГП), а једини је, уз земљака Агостинија, који је био светски шампион и на двотактним и на четворотактним машинама.

Рекорди говоре за себе

Поред титула шампиона света, Роси је оборио бројне рекорде у мотоциклизму, који вероватно дуго неће бити надмашени, а навешћемо само неке битније, односно занимљивије.

"Доктор" је у каријери побеђивао на седам различитих мотоцикала, а најуспешнији је био на Каталуњи и Асену, где је тријумфовао по 10 пута (осам победа у Асену у најјачој класи).

Прву победу у светском шампионату забележио је у Брну 1997. године, а последњу у Асену 2017, а између та два тријумфа прошло је 20 година и 311 дана.

Рекордер је по броју победа у најјачој класи - 89, а укупно је у каријери трке завршавао на првом месту 115 пута. У "краљевској" класи има 199 подијума, укупно 235 у каријери.

Занимљиво је да је Роси на 23 узастопне трке завршавао као један од најбрже тројице, у периоду од 2002. до 2004. године, што је рекорд који ће тешко ко поновити.

Недељна трка у Валенсији биће му 432. старт у каријери (372. у најјачој класи), што значи да је Роси учествовао у 44.4% гран пријева откако је уведен светски шампионат 1949. године.

У каријери се такмичио на 38 различитих стаза, а на 29 је оствариовао победе. У најјачој класи тркао се на 29 различитих стаза, на 23 је завршавао као победник.

Против својих "мускетара", а онда и шпанске армаде

За 26 година каријере у мото тркама, Роси је створио бројне ривалитете, углавном са најбољим возачима. Почетак каријере обележили су дуели са земљацима Лорисом Капиросијем и Максом Бјађијем, а италијански медији прозвали су их "три мускетара".

Док је однос са Капиросијем увек био коректан, на стази и ван, Роси се са Бјађијем сукобио одмах по уласку у категорију до 500 кубика. На отварању сезоне 2001. на Сузуки у Јапану, Бјађи је покушао Росија да избаци са стазе. Ипак, неколико кругова касније, "Доктор" је обишао земљака и показао му средњи прст, што су забележиле и камере.

Крајем 2000-их година, сада већ искусни Роси, вишеструки светски шампион, водио је велике борбе са Кејсијем Стонером, а два возача неретко су се вербално сукобљавала ван стазе.

Аустралијанац је 2012. године завршио своју каријеру као двоструки светски шампион, а у Росијев живот ушао је Хорхе Лоренцо, прво као клупски колега, а онда и као велики ривал на стази.

Управо је Шпанац прекинуо низ Росијевих титула из 2008. и 2009. године, да би му се од 2013. на листи светских шампиона придружио земљак Марк Маркез.

Са Маркезом је Роси имао вероватно и најузбудљивије дуеле из којих је често излазио као победник, иако поглед на листу светских шампиона говори другачије - Шпанац је освајао титулу шест пута у периоду од 2013. до 2019. године, док је Роси остајао кратких рукава.

Ритуали који доносе победу

Као и велики број професионалних спортиста, Роси је човек који је често "патио" од сујеверја, односно имао је бројне ритуале које је поноавља пре сваке трке.

На дан трке, "Доктор" је обавезно пратио почетак такмичења у Мото3 шампионату, како би видео како се пале и гасе светла на стартном семафору.

Пре сваког седања на мотор, застао би на два метра од машине, намештајући тркачке чизме. Затим би пришао мотору и руком додирнуо десну папучицу. Роси је говорио о својим ритуалима, рекавши да тако "разговара" са мотором. Одело намешта у току вожње, док стоји на папучицама.

Зна тачно коју ће чизму прву да обује, коју ће рукавицу прву да навуче, а на мотор се пење и са њега силази увек на исти начин.

Можда звучи шашаво, али девет титула шампиона света говори другачије.

Два точка или четири, важна је брзина

Велика љубав према брзини омогућила је Росију да, осим мотоциклизма, буде озбиљан такмичар и у четвороточкашима.

Као клинац такмичио се у картингу, али је превагу однела заљубљеност у мотоцикле и утицај оца Грацијана, некадашњег мото тркача.

Велика љубав "Доктору" је целог живота била формула 1, али, иако је више пута седао у болид, никада се није такмичио у том спорту.

Занимљиво је да је крајем јануара 2008. године тестирао Фераријев болид - првог дана завршио је у шљунку поред стазе, да би већ наредног остварио девето време од 15 возача. Био је једну секунду спорији од Михаела Шумахера, али је иза себе оставио прекаљене асове формуле 1 Марка Вебера, Дејвида Култарда и Јарна Трулија.

Један од Росијевих хероја био је Колин Мекре, који је младог Италијана научио основама вожње рели аутомобила. Роси се такмичио на трци светског рели шампионата на Новом Зеланду, док је више пута учествовао на рели тркама у Монци, са запаженим резултатима.

"Доктор" је неколико пута најављивао да ће се по заврштетку мото каријере посветити тркама четвороточкаша, али то за сада није званично потврђено.

Време је за "битније" ствари у животу

Валентино је у августу ове године најавио да ће му ова сезона бити последња у професионалној каријери.

О приватном животу ретко говори, али је ове године објавио да његова девојка Франческа Софија Новело и он чекају ћеркицу.

Живео је у Милану, после чега се преселио у Лондон, а има и викендицу на Ибици. Велики је навијач миланског Интера и велики фан енглеских булдога.

Валеов брат по мајци Лука Марини такође је возач у Мото ГП шампионату.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво