Читај ми!

Хамилтон победио у трци Формуле 1 у Јапану

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је данас у трци Формуле 1 за Велику награду Јапана и на 59 бодова увећао предност у генералном пласману над возачем Ферарија Себастијаном Фетелом, који није завршио трку на стази Сузука. Хамилтон је остварио 61. победу у каријери, а осму у сезони, резултатом сат, 27 минута, 31,193 секунди.

Луис Хамилтон би већ у следећој трци у САД могао да освоји четврту шампионску титулу, ако победи а Фетел се не пласира међу првих пет.

Друго место заузео је возач Ред Була Макс Верстапен, а трећи је био његов клупски колега Данијел Рикардо.

Возач Мерцедеса Валтери Ботас заузео је четврто место, пети је био Кими Раиконен из Ферарија, а шесто и седмо место заузели су возачи Форс Индије Естебан Окон и Серхио Перес.

Бодове су још освојили возачи Хаса Кевин Магнусен и Роман Грожан, као и Фелипе Маса из Вилијамса.

Хамилтон је добро стартовао, сачувао је прво место испред Фетела, а у дуелу два Ред Була успешнији је био Верстапен и претекао Рикарда на трећем месту. Рикарда је претекао и Окон, а после тога почели су проблеми за Ферари. Прво је Раиконен излетео са стазе и пао на 14. место, а затим је Фетелов болид остао без снаге и пао је на шесто место.

Безбедносно возило изашло је на стазу после излетња возача екипе Торо Росо Карлоса Саинца, а када је трка настављена Перес је одмах обишао Фетела. Четвороструког светског првака затим је обишао и Маса, а убрзо су Фетела у петом кругу позвали из бокса да се паркира у гаражу, највероватније због проблема са свећицом.

Хамилтон је у седмом кругу стекао 1,3 секунде преднсти над Верстапеном, а добро је возио и Риконен који је из круга у круг поправљао пласман, а до седмог круга се попео на осмо место. Убрзо је са стазе излетео Маркус Ериксон из Заубера, због чега је на снагу ступило виртуелно возило безбедности. Када је трка настављена Рикардо је претекао Окона и нашао се иза Хамилтона и Верстапена, а Окона је убрзо претекао и Ботас.

Раиконен је у 14. кругу обишао Масу, а Хамилтон је на челу увечао предност на нешто више од четири секунде. Од водећих прво је у 22. кругу на замену гума отишао Верстапен, а круг касније то је учинио и Хамилтон и на стазу се вратио као трећи, иза Рикарда и Ботаса, а иза је возио Верстапен. После тога Рикардо је отишао у бокс и вратио се као четврти иза Раиконена, а Ботас је преузео вођство испред клупског колеге.

У 29. кругу Хамилтон се пожалио да га Ботас успорава, пошто се на мање од секунде примакао Верстапен, па га је Ботас пропустио и троструки светски првак се вратио на прво место. У 31. кругу Хамилтон је стекао више од три секунде предности, а затим је у бокс позван Ботас, који се на стазу вратио као четврти иза Рикарда.

Хамилтон се затим пожалио на задње гуме, али је ипак чувао предност. У међувремену Маса, Магнусен и Грожан су се борили за осмо место, док се Алонсо попео на 11. место, иако је кренуо са последње позиције. У 42. кругу дошло је до контакта између Масе и Магнусена, па су испред Бразилца избила обојица возача Хаса.

У 47. кругу са стазе је излетео Ленс Строл из Вилијамса па је уведено виртуелно возило безбедности. Када је трка настављена Хамилтон се још једном пожалио на гуме, а његове проблеме искористио је Верстапен, који се у претпоследњем кругу примакао на пола секунде заостатка.

У ту борбу прво се умешао Фернандо Алонсо, који је много заостајао, а затим је и Маса био испред Верстапена, није се брзо склонио и тиме омогућио Хамилтону да "побегне" Верстапену на више од секунде предности и оствари важну победу.

Последњу трку за Рено Џолион Палмер завршио је на 12. месту.

Поредак возача и конструктора у шампионату Формуле 1 после данашње трке за Велику награду Јапана:

Возачи: 1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 306; 2. Себастијан Фетел (Немачка) 247; 3. Валтери Ботас (Финска) 234; 4. Данијел Рикардо (Аустралија) 192; 5. Кими Раиконен (Финска) 148; 6. Макс Верстапен (Холандија) 111; 7. Серхио Перес (Мексико) 82; 8. Естебан Окон (Француска) 65; 9. Карлос Саинц млађи (Шпанија) 48; 10 Нико Хулкенберг (Немачка) 34; 11. Фелипе Маса (Бразил) 34; 12. Ленс Строл (Канада) 32; 13. Роман Грожан (Француска) 28; 14. Кевин Магнусен (Данска) 15; 15. Стофел Вандорн (Белгија) 13; 16. Фернандо Алонсо (Шпанија) 10; 17. Џолион Палмер (Велика Британија) 8; 18. Паскал Верлејн (Немачка) 5; 19. Данил Квјат (Русија) 4

Конструктори: 1. Мерцедес 540 ; 2. Ферари 395; 3. Ред Бул 303; 4. Форс Индија 147; 5. Вилијамс 66; 6. Торо Росо 52; 7. Хас 43; 8. Рено 42; 9. Мекларен 23; 10. Заубер 5 

Наредна трка у шампионату на програму је 22. октобра за Велику награду САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво