Читај ми!

Низбрдо узбрдо

Сутра ујутру у 7 часова по нашем времену, на најпознатијој низбрдици Формуле 1, у првом реду ће се један до другог поређати главни конкуренти у борби за шампионску титулу, Луис Хамилтон и Себастијан Фетел. Међутим, када се црвена светла угасе, за једног од њих двојице биће то трка узбрдо. Уз прилично стрмо брдо.

У овом тренутку све је против Себастијана Фетела. Уз 34 поена минуса на само пет трка до краја, титула за Немца већ делује предалеко, чак и да нема додатних разлога за бригу. Којих је толико да просто не знам одакле да кренем.

За почетак, у претходних пар трка Ферари је имао толико доминантан аутомобил да би све осим две дупле победе за Скудерију било огромно изненађење. Осим што се догодило, па уместо да Себ узме Хамилтону бар 14, а реалистично је било и целих 20 бодова, Британац је из малајске турнеје изашао са додатних +31 у односу на Немца. Ако је старт у Сингапуру резултат једног од оних невероватних стицаја околности које и нису толико невероватне у Формули 1 - а Себ је ту највећи кривац само зато што је могао највише да изгуби, па је нејасно због чега је тако агресивно стартовао; сетите се како је Хамилтон практично пустио Верстапена да преузме вођство, самим тим и победу на Сепангу, размишљајући о широј слици него што је то једна трка - дешавања на последњој Великој награди Малезије су недопустива и за тим са зачеља каравана, а камоли за велики Ферари. Било како било, бодови који су изгубљени на стазама које су, од свих до краја сезоне, Ферарију вероватно највише одговарале (градска трка и висока температура асфалта), сада морају да се надокнаде на местима где је шанса за такав исход значајно мања.

На Сузуки, рецимо, Ферари није имао прву стартну позицију од 2006. (Маса), док је последњи пут славио још са великим Михаелом, сада већ давне 2004. године. Ако томе додамо да је на овој лепотици Џона Хугенхолца Мерцедес био доминантан у последње три сезоне, јасно је да је Фетелу потребно чудо како би ствари почео да преокреће у своју корист. Малу помоћ Себ би требало да добије од климе, уз прогнозу која предвиђа значајно топлије услове у недељу и температуру до 28 степени, те црвене гуме које традиционално више пријају Ферарију него Мерцедесу. Макс је прошлог викенда показао да је моћни Мерцедес, за разлику од квалификација, и те како рањив на трци, па Фетел није баш потпуно без шанси, али немојмо заборавити да је на жутој гуми W08 и даље доминантан.

Ни у гаражи светских шампиона, додуше, није све идеално. Луис има лепу предност у генералном пласману, али очајне перформансе аутомобила (за који Тото Волф каже да је ћудљив „као дива") на квалификацијама у Сингапуру, односно трци на Сепангу су узроковале велики број ванредних састанака на којима је екипа покушавала да пронађе начин да спречи понављање сличних исхода до краја шампионата. Квалификације у Јапану су нам вратиле онај Мерцедес који смо гледали на већини брзих стаза ове сезоне, али тек успех на недељној трци ће потврдити да је (краткотрајна?) криза прошлост. Хамилтон је при томе одрадио свој домаћи задатак и импресивним кругом оборио давнашњи рекорд стазе и коначно уписао прву стартну позицију на јединој стази у календару на којој то никад раније није успео да постигне, те у трку улази са максималним нивоом самопоуздања.
Мерцедесов и Фераријев ас у недељу неће имати подршку клупских колега јер су Финци због замене мењача померени за по пет места у односу на позиције које су изборили на квалификацијама, а која су то тачно места, због великог броја казни које је потребно обрачунати, у овом тренутку (два сата после квалификационог тренинга) још увек није познато?!. То је дефинитивно још једна од ствари којима би ново руководство Формуле 1 под хитно морало да се позабави јер, ако је аналогија са фудбалом прихватљива, потпуно је недопустиво да по повратку са утакмице коју си гледао не умеш да кажеш којим резултатом се иста завршила.

Што се остатка каравана тиче, Ред бул је исувише спор на правцима да би у регуларној трци могао нечему да се нада, мада би добар старт за Дени Рика и Макса - који због туђих казни крећу из другог реда - и те како могао да измени динамику трке. Иза њих своју шансу за висок пласман ће тражити Форс Индија, која је готово већ осигурала ново четврто место у поретку конструктора, успех којем се не придаје ни приближно довољно пажње. Перез је у овом тренутку можда боље пласиран Пинк Пантер, али је Окон у својој првој пуној сезони све импресионирао зрелошћу која ће употпуњена неопходним искуством резултирати у светлој будућности за младог Француза.

Што се баш и не може рећи за његовог земљака, актуелног ГП2 шампиона Гаслија који, без обзира што је прерано на основу једног и по викенда доносити закључке, за сада није показао по чему заслужује место у Формули 1 пре Квјата. А кад смо већ код Француза, Грожан је после Малезије и у Јапану доживео спектакуларан удес, али за разлику од Сепанга где је разлог био један искривљени шахт, овога пута је директни кривац била сама стаза. Сузука је, срећом без већих последица, послала ново упозорење да се мора респектовати, као што би уосталом свака стаза са имало самопоштовања морала да чини. Узак слој асфалта, недостатак асфалтираних зона за излетање, промена елевације, слепе кривине и фантастична просечна брзина ће бити можда и најбољи тест нових аутомобила Формуле 1.

У претходне две године, у Јапану није било одустајања, што је прва статистика која ће бити срушена у недељу. Она много важнија каже да је у последњих пет сезона победник на Сузуки те године освајао и титулу светског првака, верујем довољан разлог да себи ускратите мало сна сутра ујутру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара