Верстапен победио у трци за Велику награду Малезије

Возач Ред Була Макс Верстапен победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Малезије и остварио другу победу у каријери. Хамилтон други, Рикардо трећи а Раиконен одустао. ФИА неће покретати истрагу због инцидента између Строла и Фетела. Верстапен презадовољан победом.

Верстапен је у четвртом кругу обишао возача Мерцедеса Луиса Хамилтона и до краја је сигурном вожњом сачувао победу. Он је трку завршио за сат, 30 минута, 01,290.

Верстапен је пети возач који је ове сезоне побеђивао у шампионату.

Хамилтон је заузео друго место са заостатком од 12,770 секунди, а трећи је био Данијел Рикардо из Ред Була са 22,519 секунди заостатка.

Возач Ферарија Себастијан Фетел заузео је четврто место иако је кренуо из последњег реда, пети је био Валтери Ботас из Мерцедса, а шесто место заузео је Серхио Перес из Форс Индије.

Бодове су још освојили Стофел Вандорн из Мекларена, возачи Вилијамса Ленс Строл и Фелипе Маса, као и Естебан Окон из Форс Индије.

Троструки светски првак Хамилтон увећао је предност у генералном пласману на 34 бода у одоносу на Фетела. Хамилтон на првом месту има 281 бод, Фетел 247, а Ботас је сакупио 222 бода.

Возач Ферарија Кими Раиконен није стартовао због проблема са мотором, Хамилтон је кренуо са пол позиције и сачувао прво место, а иза њега возио је Верстапен. Добро је стартовао и Ботас, који је поправио пласман за два места и нашао се иза Верстапена, а напредак од осам позиција остварио је и Фетел и у другом кругу заузимао је 12. место.

Верстапен је у четвртом кругу обишао Хамилтона и преузео прво место, а његов клупски колега је у међувремену нападао Ботаса и у деветом кругу успео је да га претекне на трећем месту. У тим тренуцима добро је возио и Фетел који је из круга у круг поправљао пласман и до 14. круга попео се на шесто место.

Возач Ред Була је у 20. кругу стекао 8,9 секунди предности над Хамилтоном, а круг касније Фетел је обишао Переса за пето место. У 27. кругу Хамилтон је отишао на замену гума и на стазу се вратио испред Ботаса и Фетела који су се борили за треће место.

После тога у бокс су отишли Верстапен, који се вратио на прво место, и Фетел, који је изашао на стазу као шести. На замену гума је отишао и Ботас, који није успео да изађе испред Фетела, па је заузео пето место.

Верстапен је до краја трке сигурном вожњом остварио другу победу у каријери. По завршетку последњег круга дошло је до контакта између Строла и Фетела, а возач Ферарија тврдио је да га је Строл ударио. Болид Ферарија био је оштећен, а отпао му је и точак. Ту се зауставио возач Заубера Паскал Верлејн и повезао је Фетела до бокса.

Овогодишња трка у Малезији се последњи пут возила у шампионату Формуле 1.аредна трка у шампионату вози се 8. октобра за Велику награду Јапана.

ФИА неће покренути поступак поводом инцидента

Међународна аутомобилска федерацијанеће покренути поступак после судара возача Ферарија Себастијана Фетела и Ленса Строла из Вилијамса по завршетку трке Формуле 1 за Велику награду Малезије, пренео је Скај.

По завршетку последњег круга дошло је до контакта између Строла и Фетела, а возач Ферарија тврдио је да га је Строл ударио. Болид Ферарија био је оштећен, а отпао му је и точак. Ту се зауставио возач Заубера Паскал Верлејн и повезао је Фетела до бокса.

ФИА је просудила да ниједан возач није био "потпуно или претежно крив" за инцидент, због чега неће покренути поступак.

Фетел је рекао да он није крив и да се судар догодио пошто Строл "није гледао" и да не зна у каквом стању је мењач Фераријевог болида.

"Сигуран сам да ћемо пронаћи начин. Имали смо веома добро возило, да смо кренули из првих редова мислим да бисмо победили. То се данас није догодило. Мислим да смо били најбржи на стази, али морао сам да кренем са последње позиције. Трку нам је отежало и то што се Кими (Раиконен) повукао пре почетка", навео је четвороструки светски првак.

Строл је инцидент назвао чудним.

"Возио сам полако према боксу. То је био врло чудан инцидент. Трка је била завршена, па нисмо пазили", навео је он.

Верстапен: Невероватна победа

Возач Ред Була Макс Верстапен рекао је да је пресрећан због победе. Верстапен је у Малезији остварио другу победу у каријери, пошто је у четвртом кругу обишао возача Луиса Хамилтона. Он је до краја сигурно возио и остварио убедљиву победу.

"На почетку трке возило је било одлично, видео сам да се Луис помало мучи. Возио сам најбоље што сам могао, он је имао много више да изгуби од мене и покушао сам у кривини један да га обидјем. После тога сам могао да возим своју трку. Болид је био невероватан, ако је требало да убрзам, то сам могао да урадим. Трка је била тешка, ово је невероватна победа", рекао је Вестапен.

Верстапен је јуче прославио 20. рођендан. Хамилтон је кренуо са пол позиције, али је трку ипак завршио на другом месту.

"Велике честитке Максу, срећан рођендан. Обавио је фантастичан посао. Трка је била тешка, али они су били бољи. Волимо да возимо на овој стази, најтежој у шампионату и ово је сјајна ствар. Добро се осећам, али мислим да морамо да урадимо неке ствари на болиду. Требало је да победимо али овог викенда нисмо имали темпо, па нас чека још посла, има још трка до краја. У некима можемо да победимо, али морамо да наставимо да се боримо", навео је Хамилтон.

Он има 34 бода више од Фетела у генералном пласману, а до краја шампионата у игри је 125 бодова.

"С обзиром да је Фетел кренуо са последњег места, ово и није добар резултат. Уочи трке смо знали да немамо најбрже болиде. Ферари је био осам десетинки бржи, а Ред Бул пет или шест. Нисам могао много да урадим. Требало је да одлучим шта ћу урадити када се Макс приближавао. Морао сам да одлучим да се не борим и да не ризикујем да ме не удари, пошто сам знао да ће дати све што може, а ја сам имао много да изгубим. Нисам му отежао посао", навео је троструки светски првак.

Треће место заузео је возач Ред Була Данијел Рикардо.

"На почетку се чинило да се Мерцедеси муче. Покушао сам да претекнем Ботаса што пре, али добро се бранио. Себастијан Фетел је био заиста брз и мислио сам да ће ми то помоћи, али имао је само један добар напад, па смо се ми одлепили. Био сам прилично усамљен на стази, али било је топло и лепо је што сам се попео на подијум. Честитам Максу, добро је возио током целог викенда. Ово је била добра трка за екипу", рекао је он.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво