Хамилтон најбржи у Монци

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Италије у Монци и преузео прво место у шампионату од возача Ферарија Себастијана Фетела.

Хамилтон је на славној стази у Монци остварио 59. победу у каријери, а шесту у сезони. Он је трку завршио за сат, 15 минута, 32,310 секунде.

Троструки светски првак је после друге узастопне победе у шампионату преузео вођство у генералном пласману. Он сада има 238 бодова, три више од Фетела и први пут ове сезоне је први у поретку.

Друго место заузео је његов клупски колега Валтери Ботас са заостатком од 4,471 секунде, док је трећи био Фетел са 36,317 секунди заостатка.

Четврто место заузео је возач Ред Була Данијел Рикардо, који је надокнадио 12 позиција, а пети је био Кими Раиконен из Ферарија.

Возач Форс Индије Естебан Окон био је шести, а иза њега седмо и осмо место заузели су возачи Вилијамса Ленс Строл и Фелипе Маса. Бодове су још освојили Серхио Перес из Форс Индије и Макс Верстапен из Ред Була.

Хамилтон је кренуо са рекордне 69. пол позиције у каријери, сачувао је прво место, испред Окона и Строла. Раиконен је добро кренуо и обишао Ботаса, а Фетел је остао на шестом месту. Ботас је убрзо успео да обиђе Раиконена и вратио се на четврту позицију. У трећем кругу сударили су се Верстапен и Маса, због чега је возач Ред Була морао у бокс на замену предњег крила и на стазу се вратио као последњи.

После тога Фетел је обишао клупског колегу и заузео пето место, док је Ботас добром вожњом претекао Окона и нашао се иза Хамилтона. Четвороструки светски првак Фетел је појачао, обишао Окона и заузео треће место иза Мерцедесовог двојца. Хамилтон је у 10 кругу имао 2,7 секунди предности над клупским колегом, док је на 10,3 секунде заостатка возио Фетел.

Рикардо је током првог дела трке добро возио и са 16. места попео се до четвртог. Од водећих Раиконен је први отишао у бокс, а затим и Окон, који је остао испред Финца по повратку на стазу. После њих у бокс је отишао и Строл који се задржао дуже него што је требало, па се на стазу вратио као 11.

Хамилтон је на челу имао пет секунди предности, а у 33. кругу отишао је у бокс и на стазу се вратио иза Ботаса, који је недуго затим отишао на замену гума и вратио се на друго место. После тога и Фетел је ишао у бокс, а затим и Рикардо. Фетел је презео треће место, иза њега били су Раиконен и Рикардо.

Рикардо је у 41. кругу успео да обиђе Раиконена и преузео је четврто место, иза Фетела. Аустралијанац је до краја трке покушавао да сустигне Фетела, смањио је заостатак, али ипак није успео. Хамилтон је без проблема држао прво место и остварио другу узастопну победу.

Наредна трка у шампионату вози се 17. септембра за Велику награду Сингапура.

број коментара 0 пошаљи коментар