Рикардо најбржи у Азербејџану

Возач Ред Була Аустралијанац Данијел Рикардо победио је у трци за Велику награду Азербејџана у шампионату Формуле један.

 

Рикардо је до петог тријумфа у каријери, а првог у сезони, дошао после два сата, три минута и 55,570 секунди.

Друго место заузео је Финац Валтери Ботас из Мерцедеса, док се Канађанин Ленс Строл из Вилијамса нашао на трећем месту, коме је то први подијум у каријери.

Водећи у генералном пласману, Немац Себастијан Фетел из Ферарија, заузео је четврто место, док је Британац Луис Хамилтон из Мерцедеса заузео пето место.

Прву десеторицу комплетирали су Француз Естебан Окон из Форс Индије, Данац Кевин Магнусен из Хаса, Шпанаци Карлос Саинц млађи из Торо Роса и Фернандо Алонсо из Хонде, као и Немац Паскал Верлејн из Заубера.

Фетел је први у генералном пласману са 153 бода, прати га Хамилтон са 139, док је Ботас трећи са 111.

Наредна трка у шампионату Формуле 1 возиће се 9. јула у Аустрији.

Уличну трку у Бакуу обележио је велики број инцидената, прекид трке на мало више од 20 минута и два изласка на стазу возила безбедности, али и лоша организација трке и неколико лоших потеза дирекције.

На самом стартз трке догодио се инцидент у другој кривини између возача Ферарија Кимија Раиконена и Валтерија Ботаса, после кога је возач Мерцедеса морао у бокс, што је искористио Себастијан Фетел и преузео друго место, а Хамилтон је успео да се одвоји на лидерском месту.

Возач Торо Роса Данил Квјат у 13. кругу зауставио се на сред стазе, а након тога изашло је возило безбедности које се потом задржало у наредних пет кругова.

Уследио је летећи старт, али су се болиди у међувремену охладили, па су сви возачи имали доста проблема на кочењу. Управо тада дошло је до пар инцидената на стази, после ког је возило безбедности поново морало на стазу.

Док је возило безбедности било на стази дошло је до инцидента између тада водећег Хамилтона и Фетела. Британац је у једној криви нагло закочио, па га је Немац благо ударио отпозади, а потом изнервиран тим потезом Хамилтона дошао поред њега и ударио га у пнеуматик.

У 22. кругу дирекција трке се одлучила да истакне црвене заставе, па је направљена пауза од 20 минута док се стаза у потпуности не очисти од остатака болида.

По наставку трке, Хамилтон је успео да се одвоји на три секунде од Фетела, али је имао проблема са штитником главе на болиду, па је у 32. кругу морао да иде у бокс на замену, што је Немац искористио и избио на прво место.

Фетел се није дуго задржао на првом месту, пошто га је диркеција трке казнила са 10 секунди казне "стани-крени" због агресивне вожње. Он се по повратку на стазу 34. кругу на стазу вратио на осмо место, тачно испред Хамилтона.

Хамилтон је у наставку трке констатно имао секунд, до секунд и по заостатка, али није успео да претекне Фетела.

Данијел Рикардо је с друге стране искористио грешке ривала, избио на прво место и без већих проблема задржао лидерско место у наредних 15 кругова, те дошао до прве победе у сезони.

Ленс Строл није имао среће у финишу трке, пошто је у последњих 200 метара на циљном правцу изгубио друго место од Ботаса који га је претекао.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се