Читај ми!

Хамилтон бољи од Фетела у Шпанији

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци за Велику награду Шпаније у шампионату Формуле један. Други је кроз циљ прошао Фетел у Ферарију, а трећи Рикардо из Ред Була.

Хамилтон је трку завршио за сат, 35 минута и 56,497 секунди и тако дошао до 55. победе у каријери, а друге у сезони. Друго место заузео је возач Ферарија Немац Себастијан Фетел, док се на трећем степенику победничког постоља нашао Аустралијанац Данијел Рикардо из Ред Була. Четврто место заузео је Мексиканац Серхио Перес из Форс Индије, а његов клупски колега Француз Естебан Окон нашао се на петом месту. Прву десеторци у комплетирали су Нико Хилкенберг из Реноа, Паскал Верлајн из Заубера, возачи Торо Роса Карлос Саинц јуниор и Данил Квјат, односно Роман Грожан из Хаса.

Фетел је добрим стартом и уласком у прву кривину преузео лидерску позицију од Хамилтона који је готово пола трке остао иза лидера у шампионату.

Старт трке за Велику награду Шпаније обележио је инцидент у ком су учествовали возач Ферарија Кими Раиконен, Макс Ферштапен из Ред Була и Валтери Ботас из Мерцедеса.

Након малог контакта Ботаса с Раиконеном у првој кривини, Раиконен је закачио Ферштапена, па су обојица морали да заврше трку, док је Ботас прошао без квара.

Фетел је с лидерске позиције у 16. кругу први одлучио да иде на замену пнеуматика. Заустављање је трајало дуже од очекивано, па се по изласку из бокса вратио на четврто место, иза Хамилтона и Ботаса, односно Данијела Рикарда из Ред Була.

Хамилтон је у 22. кругу отишао у бокс и ставио средње тврде гуме, а за то време Фелет је претекао Рикарда, али се заглавио иза Ботаса, где је у два круга изгубио четири секунде у односу на Британца.

Фетел је 26. кругу успео да претекне Ботаса, а Хамилтону је то пошло само круг касније. У тим тренуцима Немац је имао осам секунди предности у односу на Британца.

Све се променило после периода виртуелног безбедносног возила у 35. кругу које је је изазвало излетање Стофела Вандорнеа у Мекларену након контакта са возачем Вилијамса Фелипеом Масом.

Мерцедес је позвао Хамилтона раније у бокс. Британац је прешао на меке гуме, а Фетел је остао још два круга на стази, да би потом на промени ставио средње тврде пнеуматике, које су га учиниле споријим од Хамилтона, па је разлика након промена са осам секунди пала на мање од једне.

По изласку Фетела из бокса дошло је до благог контакта с Хамлтоном, али је возач Ферарија из тог дуела изашао као победник. Британац је вршио притисак над Немцем, што му се исплатило у 44. кругу када га је заобишао у првој кривини.

Хамилтон од тог тренутка није имао проблема, био је убедљив до краја трке и тако дошао до тријумфа на стази "Каталуња".

Рикардо је без већих проблема дошао до трећег места. Он готово током целе трке био на четвртом месту, али је захваљујући квару на болиду Валтерија Ботаса у 39. кругу, због ког је Финац морао да одустане, дошао до места на подијуму.

Фетел је лидер у шампионату Формуле један са 104 бода, док је Хамилтон други са 98, а возач Мерцедеса Валтери Ботас налази се на трећем месту са 63, док је Кими Раиконен из Ферарија четврти са 49, а пети Рикардо са 37.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво