Брекли узвраћа ударац

Не, Мерцедес свакако није зла Империја, а тек Ферари ни у ком случају не би прошао у улози храбре побуњеничке алијансе која покушава да поново успостави Републику. Али као што је у епизоди 4 Империја остала без свог поноса, Звезде смрти (читај: Мерцедес без првог реда на квалификацијама у Сочију), само да би се у епизоди 5 вратила јача него икад (што су побуњеници платили губитком: базе на Хоту, замрзнутог Хан Сола и десне руке Лука Скајвокера), бојим се да је на Великој награди Шпаније – сасвим случајно петој трци сезоне - Мерцедес на крилима практично потпуно новог аутомобила на путу да поново успоставити ред у својој галаксији.

Фераријева "нова нада" на отварању сезоне - две победе у четири трке, једном попуњен први ред на квалификацијама и Фетел на врху генералног поретка - је, осим уколико немате баш изражени анимозитет према свему што долази из Маранела (у оном периоду и сам сам био од те сорте), унела преко потребан дашак свежине у вишегодишњу доминацију Сребрних стрела. За све осим вредних људи у Бреклију, поносној британској бази немачког тима. Који су се очигледно толико наљутили да су решили да нам упропасте остатак сезоне па су тако Луис и Валтери у Барселону стигли са аутомобилом који је лакши и краћи, има потпуно нови аеро пакет и поврх свега нову верзију целокупног агрегата који га покреће. Нека од решења на предњем крају Мерцедесовог W08 делују толико иновативно да су готово шокантна, док је за неутралног посматрача прва емоција - страх. Страх да је поставка у којој је један аутомобил наоко бржи на квалификацијама а други на трци (само да би се на последњој трци улоге готово потпуно замениле!), уз по две победе за црвене и сребрне и можда чак три возача у борби за шампионски пехар једноставно исувишедобра да би потрајала.

Развојни ратови (ОК, прекидам са натегнутим алузијама на Ратове звезда) екипа Формуле 1 су више пута у прошлости умели да шампионат учине занимљивијим, једнако као и да га упропасте, а општеприхваћена мудрост гласи да се први ударци обично размењују почетком европске сезоне, у Барселони. Тако би могло да буде и овог пута, само ако занемаримо податак да се сунчани Сочи налази са ове стране Кавказа, недвосмислено у Европи, али, хеј, у ери „лажних вести" ко још мари за чињенице.

Како дакле изгледа нови поредак у галаксији (знам, лагао сам кад сам рекао да нећу више) на отварању „европске" сезоне?

Нешто се није променило, па је тако рецимо Алонсо већи део првог слободног тренинга провео играјући тенис, на шта га је натерала злосрећна Хонда у задњем делу његовог аутомобила када је (не)очекивано колабирала већ у првом кругу. На другом тренингу је љубимац домаће публике успео да одвезе 21 круг, са најбржим временом које је било довољно за - последње место, целих 3,2 секунде лошије од водећег.Заубер, који је у Сочију најавио да од следеће сезоне прелази на Хондине агрегате (генијалан или потез очајника?) је и даље на дну, Строл даје нове аргументе свима који сматрају да је још „зелен" за Формулу 1, док Саинц наставља да загорчава живот Квјату.

Али зато Реноови пилоти (да, чак и Палмер) могу бити и те како задовољни, колико позицијом најбољих у „остатку света" (не рачунајући Мерцедес, Ферари и Ред Бул), толико и Хулковим кругом који је био само десетинку лошији од Рикардовог. И аустријска екипа је у Барселону стигла са такође значајно унапређеним аутомобилом, што им није донело бољи пласман од 5. и 6. позиције, али се зато заостатак за Фетеловим Фераријем на позицији 4 смањио на врло пристојне две десетинке. Скудерија се, за разлику од осталих водећих тимова, још од свршетка Шумијеве ере мучи са побољшањима аутомобила током сезоне, па је први пут после Аустралије петак припао Мерцедесу, који је био бржи за око 3 десетинке по кругу.

Оно што се јесте променило је ново обележавање аутомобила, први знак американизације Формуле 1 под новим власницима, са већим бројевима и/или скраћеницама имена возача, како би их публика лакше идентификовала. Јефтин, али добар поен.

Када се подвуче црта, лако је бити негативан и извести закључак да ће једина неизвесност у овој епизоди пет бити тимска борба у Мерцедесу ко ће се изборити за улогу ноторног, али изузетно ефикасног Бобе Фета (Дарт Вејдер је неминовно резервисан за Тото Волфа), који је у оној епизоди пет задао најболнији ударац побуњеницима. Мој избор је несумњиво Валтери, не само зато што је прошлог викенда стигао до прве победе у каријери, нити због тога што је претходна два пута поразио Хамилтона на квалификацијама, већ због наставка невероватног низа који је започео пре тачно десет година. Када се 2007. године Фелипе Маса попео на највиши степеник подијума у Барселони, започета је традиција за коју нико не би веровао да је могућа у овој ери Формуле 1, али истина је - на последњих десет трка имали смо десет различитих победника из пет различитих тимова, што мени неомиљену Каталуњу раздваја од свих других стаза у календару.

Тај низ показује невероватну истрајност да опстане, па тако успева да креира и неке наоко невероватне моменте, у које свакако спада победа непоновљивог Малдонада (чијег ваљда јединог навијача са ових простора случајно лично познајем), или прошлогодишњи тријумф Верстапена, за који је услов био да се - Нико и Луис међусобно избаце у првом кругу! Ботас дакле у том настојању да низ продужи до броја 11 може да очекује велику подршку Силе, иако би низ у теорији могао да настави и Рикардо, којег ће ћудљива стаза пре сачувати као адута за наредну сезону.

Империјални марш је на програму у уобичајеном европском термину за Формулу 1, али Боба Фет нека припази да му на путу до Татуина конце не помрси Хиљадугодишњи соко или неки залутали побуњенички ловац са икс крилима, омиљене улоге за које је кастинг увек отворен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво