Ђорђо Пантано четврти шампион ГП2 серије

Италијански аутомобилиста Ђорђо Пантано освојио је шампионску титулу у формули ГП2. Кампос је најуспешнији у првенству екипа. Српски ас Милош Павловић возио само четири трке у сезони.

Возач Рејсинг инжењеринга Ђорђо Пантано постао је четврти првак ГП2 серије. После Ника Розберга, Луиса Хамилтона и Тима Глока, на листу најбољих у овој категорији формуле доспео је 29-годишњи Италијан. Пантано је у 2008. постигао 4 победе (Истанбул, Мањи Кур, Силверстон, Хокенхајм) и 4 пол позиције у конкуренцији 34 возача.

Бразилац Бруно Сена постао је вицешампион, док је треће место припало његовом земљаку Лукасу ди Грасију. Првак у конкуренцији екипа постао је шпански Кампос.

Најбољи српски аутомобилиста Милош Павловић возио је само прве четири трке у првенству за шпански БЦН тим, али је због недостатка финансијске подршке из наше државе морао да своје место у болиду препусти другим возачима, који немају проблеме са спонзорима. Велика је штета што највеће српске компаније нису нашле интерес да подрже Павловића, који је стигао на праг формуле 1. Питање је када ће такву шансу следећи пут имати неки наш аутомобилиста.

Павловић је у азијској ГП 2 серији наговестио велике могућности, јер је са формулом једне од најслабијих екипа (БЦН) освојио 6 бодова и имао је једну пол позицију. У светској серији возио је само трке у Барселони и Истанбулу, али су његови спонзори оклевали са финансијском подршком, што се у свету професионалног аутомобилизма не прашта.

Београђанин, који је у картингу био вицешампион Европе, трећи у свету, победник Светског купа (испред Џенсона Батона и Ђорђа Пантана), показао је и у тркама једноседа вансеријски квалитет: четврто место у формули Воксал (1999), шампион италијанске формуле 3 (2002), шампион светске формуле Нисан лајт (2004), треће место у светској Рено серији (2007). ГП2 серија била је његов последњи изазов пред формулу 1. Међутим, без правих услова и подршке државе, Милош није имао шансу да вози, ни да се докаже у овој конкуренцији.

Тријумфом у ГП2 шампионату Ђорђо Пантано поново је постао интересантан за формулу 1. Он је дебитовао у најважнијој аутомобилској категорији још 2004. кад је возио 14 трка за екипу Џордан. Није то била успешна промоција у формули 1, јер је Пантано одустао чак осам пута, а најбољи пласман забележио је на ВН Малезије и Европе (13. место). Сада има шансу да покаже да заиста вреди. 

Коначни пласман возача ГП2 серије после 20 трка:
1. Ђорђо Пантано (Рејсинг инжењеринг) 76 бодова
2. Бруно Сена (И спорт) 64
3. Лукас ди Граси (Кампос) 63
4. Роман Грожан (АРТ) 62
5. Пастор Малдонадо (Пике) 60
6. Себастијан Буеми (Арден) 50
7. Виталиј Петров (Кампос) 39
8. Алваро Паренте (Супер Нова) 34
9. Андреас Зубер (Пике) 32
10. Карун Чандкок (И спорт) 31
11. Жером Д Амброзио (ДАМС) 21
12. Мајк Конвеј (Тридент) 20
13. Ролдан Родригез (Физикела) 14
14. Анди Соучек (Супер Нова) 14
15. Давиде Валзеки (Дуранго) 11
16. Камуи Кобајаши (ДАМС) 10
17. Хавијер Виља (Рејсинг инжешеринг) 8
18. Хо Пин Тунг (Триднет) 7
19. Лука Филипи (Арден) 6
20. Јелемер Бурман (Арден) 5
21. Адриан Вајес (БЦН) 5
22. Дијего Нуњеш (ДПР) 3
23. Сакон Јамамото (АРТ) 3
24. Адам Керол (Физикела) 1
25. Бен Ханлеј (Дуранго) 1

Бодове нису освојили: Милош Павловић (БЦН), Карлос Ђаконели (БЦН), Паоло Ноћера (БЦН), Алберто Валерио (Дуранго), Марко Пуљизи (Дуранго), Кристијан Бакеруд (Супер Нова), Ђакомо Ричи (ДПР), Михаел Херк (ДПР), Марко Асмер (Физикела).

Пласман екипа:
1. Кампос 102
2. И спорт 95
3. Пике 92
4. Рејсинг инжењеринг 84
5. АРТ 65
6. Арден 61
7. Супер Нова 48
8. ДАМС 31
9. Тридент 27
10. Физикела 15
11. Дуранго 12
12. БЦН компетисион 5
13. Дејвид Прајс рејсинг 3

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво