Хамилтону одузета победа

Возач Мекларен Мерцедеса Британац Луис Хамилтон тријумфовао је у трци на Велику награду Белгије,али му је касније одузета победа због казне од 25 секунди. Завршница надметања најбољих возача света била је једна од најузбудљивијих и најдраматичнијих у последњих десетак година.

Возачу Мекларен Мерцедеса Британцу Луису Хамилтону одузета је победа коју је остварио у трци за Велику награду Белгије, због тога што су судије закључиле да је у финишу неправилно пресекао једну кривину и на недозвољен начин стекао предност у односу на у том тренутку водећег Кимија Раикоена.

Због тог прекршаја Хамилтон је добио казну од 25 секунди, а пошто је тријумфовао са преношћу од 14,4 секунди о односу на Фелипеа Масу, односно 23,6 секунди у односу на Ника Хајдфелда, пао је на трећу позицију. За победника је проглашен Маса, док је Хајдфелд други.

Након тог обрта, Хамилтон је ипак задржао водећу позицију у шампионату света, али сада нема осам бодова више од Масе, већ само два.

Унајвећем делу трке у вођству је био шампион света, возач Ферарија Финац Кими Раиконен. Он је без већих проблема чувао предност у односу на Хамилтона све до четири круга пре краја, када је почела киша.

Тада је Хамилтон добио шансу, јер је познато да Раиконен по традицији нема успеха на клизавој стази. Британац је веома брзо успео да стигне лидера и кренуо је у напад. Дошло је до мањег контакта и Хамилтон је изашао са стазе, пресекао кривнину преко траве и избио испред ривала, али је био приморан да га пропусти да не би био кажњен.

На првом правцу, међутим, Хамилтон је изванредним маневром успео да пређе Раиконена потпуно регуларно, али ту није био крај. Два круга пре краја водећи су наишли на два болида која су заостајала читав круг и Британац је проклизао и још једном изашао са стазе.

Раиконен се вратио на прво место, али се показало да је право узбуђење тек долазило. Када се чинило да ће светски прак ипак стићи до победе, он је по ко зна који пут показао да веома лоше вози по киши. У гужви на стази није се снашао и приликом кочења завртео се на стази, а потом наставио да клиза и на крају ударио у зид.

Тако је Хамилтон ипак успео да први прође кроз циљ, мада је у два наврата у последњем круги и он једва задржао контролу над возилом. Тада ми је из бокса саветовано да смањио брзину, јер је другопласирани Фелипе Маса заостајао готово 15 секунди и успешно је привео трку крају.

Маса је на крају био други, а треће место освојио је возач БМВ Заубера Немац Ник Хајдфелр, који је у последњем кругу успео да петекне чак тројицу возача.

Оставши  без иједног бода, Раиконен је изгубио готово све шансе да одбрани ттулу, јер тренутно за Хамилтоном заостаје 19 бода.

Резултат трке за Велику награду Белгије:

1. Маса (Бразил, Ферари) 1:22,59.400
2. Хајдфелд (Немачка, БМВ Заубер) + 00:09.383
3. Хамилтон (В. Британија, Мекларен) +00:10,539
4. Фернандо Алонсо (Шпанија, Рено) 00:28.939
5. Себастијан Фетел (Немачка, Торо Росо) 00:29.037
6. Роберт Кубица (Пољска, БМВ Заубер) 00:29.498
7. Себастијен Бурде (Француска, Торо Росо)00:31.196
8. Тимо Глок (Немачка, Тојота) 00:56.506
9. Марк Вебер (Аустралија, Ред Бул) 00:57.237
10. Хеики Ковалаинен (Финска, Мекларен) један круг

Поредак у првенству света

1. Хамилтон 76
2. Маса 74
3. Кубица 58
4. Раиконен 57
5. Хајдфелд 49
6. Ковалаинен 43

Пласман конструктора

1. Ферари 131
2. Мекларен 119
3. БМВ Заубер 107
4. Тојота 42
5. Рено 36
6. Ред Бул 24

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара