У петак почиње Светско првенство у Хрватској

Светско првенству у рукомету почиње у петак, а фаворити за највиши пласман су бранилац титуле Немачка, олимпијски шампион Француска, европски првак Данска, Шпанија и домаћин Хрватска. Преноси утакмица на РТС-у.

Учествоваће 24 репрезентације распоређених у четири групе, а утакмице ће се играти у седам градова: Осијеку, Сплиту, Вараждину, Поречу, Пули, Задру и Загребу.

Састави група:

Група А: Француска, Мађарска, Словачка, Румунија, Аргентина и Аустралија,
Група Б: Хрватска, Шведска, Шпанија, Јужна Кореја, Кувајт и Куба,
Група Ц: Немачка, Пољска, Македонија, Русија, Тунис и Алжир,
Група Д: Србија, Данска, Норвешка, Египат, Бразил и Саудијске Арабије.

РТС је обезбедио директне преносе утакмица наше репрезентације.

У други круг пласираће се три најбоље екипе из сваке групе, а спојиће се екипе из Групе А са тимовима из Групе Б, а екипе из Групе Ц са тимовима из Групе Д.

Титулу на шампионату брани селекција Немачке која је на свом терену у Келну 2007. победила Пољску. Квалитетна лига и одличан клупски рукомет први пут је донео златну медаљу Немачкој на ЕП 2004. у Словенији. Уследило је сребро на ОИ исте године и затим титула светског првака.

То је довољно да буде међу главним фаворитима за највиши пласман, иако је уследила смена генерација, па четврто место на ЕП 2008. и девето на Олимпијским играма у Пекингу.

На СП учествоваће и олимпијски победник Француска која је у финалу у Пекингу била боља од Исланда, екипе која није успела да избори пласман за такмичење у Хрватској. Француска је на прошлом СП била четврта, а трећа на ЕП 2008, што и ову екипу сврстава међу екипе које би требало да се боре за медаљу.

Међу фаворитима биће и репрезентација Данске, европски шампион из 2008. која је у Норвешкој победила Француску у финалу. Рукометаши Данске су међу главним кандидатима за медаљу и зато што су и на ЕП 2002, 2004 и 2006. освајали бронзе, а низ успеха квари им само седмо место на ОИ у Пекингу.

Од средине 90-тих репрезентација Шпаније има запажену улогу на сваком великом такмичењу. На СП је освојила само једну медаљу, али златну 2005. у Тунису. Била је друга на ЕП 2006. у Швајцарској, седма на СП 2007, а онда је прошле године завршила такмичење у групи на ЕП, па заблистала на ОИ освојивши бронзану медаљу.

Домаћин Светског првенства - репрезентација Хрватске, такође има велике амбиције да на свом терену оствари што бољи пласман. То је екипа која је прошле године била друга у Европи и четврта на

ОИ, а 2007. пета на СП у Немачкој. Првак света постала је 2003. а олимпијски шампион 1996. и 2004. Поред тога, у последњих неколико година освојила је и сребрну медаљу на СП 2005.

Свакако да не треба потценити ни екипе као што су Пољска - актуелни светски вицешампион и пета са ОИ или Русија - шеста са ОИ, али са великим успесима у не тако далекој прошлости. Русија је 1997. била првак света, 1996. првак Европе, а 2000. олимпијски шампион.

Уз ове репрезентације свакако су Шведска, која је била најбоља на ЕП 2002. и пета прошле године на ЕП, али и Норвешка, као релативно успешан учесник великих такмичења - са шестим местом на ЕП 2008. и седмим местом на СП 2005. чији су рукометаши стално у сенци рукометашица - вишеструких светских и европских шампионки, али и олимпијских победница из 2008.

Репрезентација Србије, после паузе од три године са великих такмичења, поставила је циљ да прође у други круг, што не искључује могућност да ће искористити сваку указану прилику за што бољи пласман.

Солидне репрезентације, такође, имају Мађарска, Румунија, Словачка, Тунис и Египат, али би њихов пласман међу најбоље екипе на шампионату био заиста велико изненађење.

Светско првенство завршиће се 1. фебруара финалном утакмицом у Загребу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи