Хрватска усамљена у полуфиналу ЕП, ко ће јој се придружити

Борба за полуфинале Европског првенства у рукомету је на пола пута. Једно место је припало Хрватској, док ће друге репрезентације морати да чекају последње утакмице како би добиле визу. Ко све има шансе за пролаз?

Узбуђењима на Европском првенству у рукомету не назире се крај. Након прва два кола главне фазе, само је Хрватска обезбедила карту за полуфинале.

Иако важи за једну од најјачих екипа у свету рукомета, Хрватска пред почетак првенства није котирана високо, као један од конкурената за злато. То је најпре због резултата са претходног Европског првенства, где су као домаћини завршили "тек" на петом месту, а очекивало се више.

Са друге стране, први фаворити - Данска и Француска - завршили су такмичење после два меча, што показује да посао букмејкера и спортских аналитичара није лак, ни једноставан, а ни сасвим поуздан.

Хрватска је до свог деветог полуфинала дошла након лако освојених бодова против Аустрије и сјајног преокрета и неизвесне завршнице утакмице са Немачком.

Немци су константно водили од 6. до 52. минута, а затим су промашили неколико важних шутева и направили грешке које су Хрвати зналачки искористили и пробили немачку баријеру на голу звану Андреас Волф. Игор Карачић је постигао водећи гол, а шут Јаника Колбахера за изједначење зауставио је Марин Шего.

Шпанија брани титулу шампиона Европе и до сада нема пораз. Довољан је макар поен у наредна два меча како би осигурала наставак свог похода.

Могу је угрозити Аустрија, Немачка и Белорусија, али се њихове шансе своде на фикцију. Да би се неки од ових тимова домогао места у полуфиналу, потребно им је да победе на обе утакмице одређеном разликом, као и да Хрватска савлада Шпанију.

Тада би се формирао круг репрезентација са истим бројем бодова, а она са најбољом гол разликом би прошла даље.

Иако делује као да је и други учесник полуфинала познат, не треба прерано доносити закључке, јер је на великој сцени често оствариво и оно што се чини немогућим.

Чешка нема ниједан бод, због чега се опростила од свих шанси за освајање медаље.

Ситуација у Групи 2 је неизвеснија, јер су обе позиције за учешће на финалном викенду у Стокхолму отворене. Једино домаћин и актуелни вицешампион Шведска има нула поена, па су и све замисли о понављању успеха "пале у воду".

Норвешка је најближа проласку и борби за прву медаљу са ЕП. Млади Сандер Сагосен израстао је у правог носиоца игре норвешког националног тима. У просеку уписује осам голова и седам асистенција по мечу, док је имао само шест техничких грешака од почетка турнира.

Норвешка би победом над Исландом или Словенијом осигурала место у полуфиналу.

Словенију је од полуфинала делило 20 минута у мечу против Мађарске, али су испустили предност и доживели први пораз. Важан шраф у машинерији Словеније Деан Бомбач играо је свега 14 минута, што је довело до хаотичности на терену.

Са друге стране, мађарски бекови су упоставили одличну конекцију са пивотменима и продужили сан о полуфиналу.

Обе екипе имају по четири бода, с тим што је Мађарска у предности због међусобног скора. Постоји сценарио по ком би се и Мађарска и Словенија нашле у полуфиналу, уколико би у оба кола забележиле победе, а Норвешка би морала да изгуби или игра нерешено са Исландом.

Добри резултати Португала заснивају се на дугогодишњој уиграности рукометаша који наступају у домаћој лиги, од којих су чак деветорица чланови Порта.

Да би Португал прошао даље, морају да се "поклопе све звезде", као и да упишу обе победе. Уколико не прођу даље, Португалци не треба да очајавају - својом игром су значајно поправили репутацију репрезентације, која ће у будућности сигурно бити високо позиционирана.

Исланд је у сличној ситуацији - у "викиншким" дуелима мора да скалпира Норвешку и Шведску и да се нада да ће им други резултати такође ићи на руку.

Исланђани се и даље ослањају на стару гарду, међу којима су Александер Петерсон и Гудјон Валур Сигурдсон, али кроз игру се примећује да се штафета предаје млађима, због чега ће тек на неком од следећих великих турнира приказати компактнију игру. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво