Светско првенство почиње у петак, титулу брани Немачка

Светско првенство у рукомету почиње 16. јануара у Хрватској, учествоваће 24 репрезентације, а титулу ће бранити селекција Немачке.

Репрезентација Србије почеће такмичење у Поречу, у Групи Д са селекцијама Данске, Норвешке, Египта, Бразила и Саудијске Арабије.

После паузе од три године, колико их није било на великим такмичењима, рукометаши Србије поставили су циљ - пролаз у други круг.

Екипу, која ће први пут под именом Србија учествовати на СП, води Јовица Цветковић, који је са репрезентацијом Југославије био светски првак 1986. године.

На последњем СП у Тунису 2005. СЦГ је заузела пето место, а на прошлом није учествовала. Од распада Југославије, највеће успехе рукометна репрезентација остварила је 1999. и 2001. када је освајала брзонзане медаље.

Прву утакмицу Србије ће играти са селекцијом Египта, коју води Ирфан Смаилагић, бивши репрезентативац Југославије и Хрватске и бивши помоћни тренер репрезентације Хрватске.

На досадашњим СП репрезентација Египта забележила је најбољи пласман 2001. - четврто место, када ју је водио Зоран Живковић, садашњи селектор Туниса. То је тада био највећи успех једне афричке државе у екипним спортовима.

Египат је актуелни првак Африке, има јаку екипу, а председник савеза је и први човек Светске рукометне федерације Хасан Мустафа.

Други меч Србија ће играти са Данском, учесником СП од почетка - од 1938. године, а која је најбољи пласман остварила 2007. када је била трећа. Поред тога, Данска долази у Хрватску као актуелни европски првак и са три бронзане медаље са претходних ЕП.

Селектор Данске је Урлик Вилбек који је са рукометашицама освојао титуле на ОИ, СП и ЕП, после чега је 2005. године преузео мушку репрезентацију.

Трећу утакмицу селекција Србије играће са Бразилом - најбољом екипом на америчком континенту, али репрезентацијом која на ранијим СП није имала запажених резултата. Најбољи пласман Бразил је остварио 1999. када је био 16.

У четвртом мечу Србија ће се састати са селекцијом Норвешке, која је на последњем СП била 13, а 2005. седма. Успех норвешког рукомета, пре свега везује се за женску репрезентацију која годинама осваја медаље на великим такмичењима (актуелни европски и олимпијски шампион и светски вицешампион).

Норвежани, ипак, имају квалитетан тим састављен од играча који углавном играју у иностранству, а на СП долазе као шеста екипа са последњег Европског првенства.

На крају такмичења у Групи Д Србија ће играти са Саудијском Арабијом, највећим изненађем азијских квалификација за СП. До сада су рукометаши те државе на СП учествовали четири пута, а најбољи пласман им је био 2001. када су били 19.

У Групи А такмичиће се: Француска, Мађарска, Словачка, Румунија, Аргентина и Аустралија, у Групи Б: Хрватска, Шведска, Шпанија, Јужна Кореја, Кувајт и Куба, у Групи Ц: Немачка, Пољска, Македонија, Русија, Тунис и Алжир.

Светско првенство одржаће се у седам градова у Хрватској: у Осијеку, Сплиту, Вараждину, Поречу, Пули, Задру и Загребу, а завршиће се 1. фебруара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи