Андреа Лекић за РТС: Свака част девојкама и штабу, квалификације за ОИ круна каријере

Српска рукометашица Андреа Лекић била је гост Јутарњег програма РТС-а, где је говорила о текућем Светском првенству рукометашица у Јапану, повреди због које је била онемогућена да учествује, али и о предстојећим квалификацијама за Олимпијске игре, које су, како каже, оно што је чекала откако је почела да се бави спортом.

Андреа Лекић због повреде није била у могућности да помогне колегиницама на Светском првенству у Јапану.

"Не могу да објасним и дочарам колико је тешко гледати то све са стране и притом са оволике удаљености. Свака част девојкама и стручном штабу на приказаном током овог првенства. Сви знамо колико је било тешко остварити овакав резултат и изузетно смо поносни и срећни што имамо прилику да се боримо за највећу светску смотру спортиста", рекла је Лекићева за РТС.

Андреа Лекић није учествовала на Светском првенству у Јапану због повреде бубне опне.

"То је јако ретка повреда, иако је рукомет контактни спорт. Не памтим да се то некоме догодило у последње време. Добила сам ударац лактом директно и у истој секунди изгубила слух. Чак је дошло до руптуре две трећине бубне опне и дислоцирана је мембрана. Јако је непријатно..."

Ипак, све се завршило на позитиван начин.

"Била је то хитна операција, имала сам 72 сата за њу. Захват је успешно обављен у Београду, сада све иде својим током. Није перфектно, али биће у неком наредном временском периоду."

Шанса која се чека три деценије

После више од три деценије, рукометашице ће имати прилику да се боре за пласман на Олимпијске игре.

"То стварно звучи феноменално. Не могу да објасним невероватно узбуђење и срећу што имамо прилику да се у марту боримо за Олимпијске игре, које су свима нама сан. То је највеће такмичење које постоји и ова генерација стварно заслужује то. Вероватно би то био опроштај већине девојака и шанса за млађе играчице."

Андреа је током шампионата била у сталном контакту са саиграчицама које су у Јапану.

"Рекла сам им, онако навијачки, да су ми скратиле живот за неких десетак година и да сам добила коју седу, поготово у ове последње три утакмице. Али презадовољна сам. Немамо толико дугачку клупу, имамо велики број младих играчица на овом првенству. Као неко ко је дуги низ година у репрезентацији знам колико је ово велики успех."

Срце, храброст, карактер...

"Дефинитивно су срцем, храброшћу и карактером у пресудним моментима утакмица показале да екипа има челичну вољу и снагу за добре резултате. Надам се да ће тако и наставити у квалификацијама, као и да ће остварити победу против Црне Горе, која би нам евентуално значила лакшу квалификациону групу".

Рукометашице су током шампионата напредовале из утакмице у утакмицу и пружале све боље партије.

"Оно што је доминирало на овом првенству је прелеп напад, који је био феноменалан за око и пријао је свим љубитељима рукомета. Такође, изванредна Каћа Томашевић у последњим утакмицама дала је додатну димензију да имамо гранитни стуб у одбрани. Одбрана у неким моментима може да буде боља, али та лакоћа игре у нападу донела је један изванредан резултат."

Питање за Андреу било је и шта би саветовала саиграчице да је могла.

"Ништа не бих променила. Све оно што су оне урадиле, апсолутно ништа ту не бих ни додала ни променила. Знам колика је воља и жеља била, чак и да се грешило – нема нико права да им замери".

Квалификације за ОИ – круна каријере

Учешће на Олимпијским играма у Токију главна је тема разговора међу искуснијим играчицама.

"Ми углавном причамо о Олимпијским играма, као о некој круни искусних играчица. С обзиром на то да је последњи пут пре 30 година Југославија учествовала на ОИ, вероватно можете да претпоставите колико су наше жеље и снови велики. На корак смо од тога. Колико год људи мислили да су те квалификације нека формалност, остала су та три квалификациона турнира и много зависи од дуела са Црном Гором".

Управо од тог дуела зависиће против кога ће Србија играти у квалификацијама. 

"Ова репрезентација је показала на овом првенству да може са свима да се носи, били фаворити или не. Имамо сјајне резултате и ово је пут којим рукомет треба да настави."

Андреу очекује опоравак од повреде, а она жели да буде потпуно спремна за квалификације у марту.

"Добила сам дозволу да се полако прикључим тренинзима. Очекујем да ћу крајем јануара бити спремна да играм Лигу шампиона и након тога, надам се здрава, дочекам март и квалификације", каже Андреа.

"Изузетно тешко ми је пало што нисам могла да учествујем на шампионату у Јапану, али сам се надала да ћу добити прилику да учествујем у квалификацијама. Мислим да сам због тога двоструко срећнија. То што се дешава у марту је оно што сам чекала, чини ми се откако сам почела да играм рукомет."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво