Селектор рукометашица Обрадовић: Можемо да играмо са свима

Пред дуеле са Јужном Корејом (недеља, 7 часова), Немачком (понедељак, 7) и Данском (среда, 10), селектор Србије Љубомир Обрадовић анализирао је урађено и најавио шта његов тим може до краја. Циљ је пласман у квалификације за Олимпијске игре, а то је четврто место у групи. Директан пренос мечева је на каналима РТС-а.

Пет мечева је иза репрезентације Србије на Светском првенству у Јапану, а у наредна три следи расплет што се тиче пласмана у борбу за медаље и олимпијске квалификације, у којима ће се наћи тимови од другог до седмог места, уз могућност померања у случају пласмана Јужне Кореје и Јапана (континентални шампион и домаћин), за два места ниже.

Да ли сте задовољни урађеним у првој фази такмичења на СП?

"У суштини би требало да будемо задовољни. Прошли смо у други круг што је био циљ. Нисмо задовољни што нисмо пренели бодове. Против Норвешке смо и могли, док против Холандије нисмо били на потребном нивоу. Вратили смо се у мечу са Словенијом. Сада следе утакмице са Корејом, Немачком и Данском. Можемо да играмо са свима и зато желимо да остваримо оно због чега смо и дошли.

Савладали сте Кореју на прошлом Светском првенству у Лајпцигу, као и пре десетак дана на "Сеул Купу". До сада су Корејке имале проблема са овом генерацијом српских рукометашица...

"Прочитали смо их како играју, што не значи да ћемо и сада. То је врло, врло незгодна екипа. Победиле су Француску, играле одлично у групи. Биће то незгодна утакмица од почетка до краја. Свако има своје адуте, трудићемо се да наши буду бољи."

Предводи их десни бек Руи...

"Међу најбољим играчицама на турниру, видели сте како је одиграла против Француске. Није само она, то је компактна целина, у сваком тренутку знају шта хоће. Биће јако тешко."
И са преосталим ривалима у групи, Немачком и Данском, ова генерација има позитивних искустава (реми са Немицама на СП 2017 у Лајпцигу и победа над Данкињама на ЕП 2018 у Нанту)..."

"Поред Кореје, и са ове две репрезентације можемо да се носимо. Играли смо, видели да можемо."

Да ли сте задовољни формом екипе?

"Имали смо црну рупу против Холандије. Нисмо одговорили на прави начин. Словенија је победила Холандију са шест голова, не један. Холанђанке су победиле Норвежанке, које су у неком приоритету на СП са којим се не слажем. Мене, ни друге нико не пита, а оне су повлашћене са сталним термином играња у пола 8. То је комплетан биоритам. То није у реду, јер ми са њима играмо у 9, а затим у 3 поподне. Није лако опоравити се."

"Мислим да је требало увести још дан одмора с обзиром на тежину утакмица у главној фази. Морало се то променити, јер стиже умор девојке, не само наше, већ све репрезентације. Покушавамо на разне начине да их опоравимо, излетима, тренинзима рекреативног карактера. да забораве мало на рукомет, халу, хотел, видео, припреме. Зато смо одлучили да суботу проведемо без тренинга, отишли на излет у околину вулкана, да мало променимо окружење."

Пласман у олимпијске квалификације је близу. За то ће бити потребно завршити међу четири најбоље екипе у групи. Да ли то потенцирате у разговорима са девојкама или су оне и саме свесне шансе која им се пружа?

"Сви ми то знамо. Очекивали смо да пренесемо два бода, тако би тај циљ био много лакше остварити. Не смемо се предавати, девојке су показале фино уздизање против Словеније. Имали смо негативан почетак против Холандије и Словеније. Против Холандије нисмо ни покушали да се вратимо, међутим, против Словеније је било другачије. После -5, водили смо на полувремену. Опет у другом делу је уследио преокрет. Више нам треба утакмица у којима показујемо карактер као против Норвешке. Морао је другачије и судијски критеријум да буде, против Словеније нисмо имали ни један седмерац."

"Грешка у корацима која се свира Кристини Лишчевић не свира се Норвежанки Офтедал, која ради исто то. Некоме се свира, некоме не. Видите незадовољство Мађарица суђењем истог судијског пара из Немачке са којима ми нисмо били задовољни против Норвешке. Велики је улог, а мало одговорности. Свака репрезентација улаже много средстава, рада, труда, ризика, сетите се колико је повреда било на прошлом такмичењу, а зависимо од неке непрофесионалне одлуке или слободног убеђења."

Уживо сте гледали елиминацију актуелних светских и европских шампионки - Француске од Данске.

"Велико је изненађење што је светски шампион елиминисан. Оне су се, међутим, пласирале на Олимпијске игре. Данској је ово била последња шанса, да су испале, не би се пласирале, то би осиромашило женски светски рукомет. Показале су велику жељу, знање, голман им је био одличан. Француска је доста играла са подмлађеном бековском тројком, да ли су искористили турнир да планирају будућност или су стварно боље од искуснијих играчица, не знам, али нису успели да одрже резултат.

Који су тимови на овом СП "по мери"?

"Русија сигурно, Норвешка са наше стране жреба, ту је Холандија, али остаје жал за то утакмицом. На прошлом СП Холанђанке су играле и у јачем саставу него сада, па смо имали позитиван резултат, водили три разлике и неким неразумним судијским одлукама завршили нерешено. Шпанија фино игра овде, биће ту добрих ствари до краја", јасан је Обрадовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво