У уторак почиње Европско првенство за рукометашице

Европско првенство за рукометашице почиње у уторак у Македонији, а селекција Србије такмичиће се у Групи Д, у Скопљу, са Хрватском, Немачком и Македонијом.

Репрезентација Србије на Европском првенству почиње "нови циклус" који би требало да траје до Олимпијских игара 2012. године у Лондону.  Селектор Часлав Динчић истакао је да је циљ да се екипа пласира у други круг, али и да ће искористити сваку шансу која се укаже да избори што бољи пласман.

"Пробаћемо да дамо све од себе. Размишљаћемо само о наредном противнику, прво о Хрватској, онда о Немачкој, па Македонији", рекао је Динчић и додао: "Нормално је да нам је циљ да прођемо први круг, али и да стигнемо што даље".  Према његовим речима, екипа је састављена од неколико рукометашица које носе игру у својим клубовима и од оних које седе на клупи.

"Контролне утакмице са Румунијом су нам показале да можемо да победимо и много боље екипе од нас. Свака девојка треба да покаже свој максимум, па ако је то довољно за победу бићемо срећни. Тако мора да се игра на Европском првенству", рекао је Динчић.  Он је истакао да је у екипи Светлана Огњеновић којој су лекари прошле године забранили да игра рукомет, због повреде колена, али да се она радо одазвала позиву да помогне репрезентацији.

"Она у Француској може да добије инвалидску пензију, али игра за репрезентацију и сада када ризикује да се повреди и да остане без новца", рекао је Динчић за играчицу која је у првом контролном мечу са Румунијом у Врњачкој Бањи постигла девет голова.

На питање шта мисли о првом противнику у Групи Д, он је одговорио да је репрезентација Хрватске добра екипа.  Хрватска није учествовала на Олимпијским играма у Пекингу, а на Светском првенству у Француској заузела је девето место. На турниру у Словенији, у новембру, победила је Србију са 27:18.  Рукометашице Србије други меч у групи играју са Немачком, која је освојила бронзану медаљу на СП 2007, али је на Олимпијским играма 2008. заузела 11. место од 12 екипа.

Једна од најбољих рукометашица Србије Јелена Ерић нагласила је да одлично познаје немачку репрезентацију и да "оне или играју или не играју".  "Са њима се никада не зна. Биле су треће на Светском првенству, а онда су тотално подбациле на Олимпијским играма. Волела бих да ми одржавамо наш континуитет и да не размишљамо толико о противницама. Нека оне мисле о нама", рекла је Ерић.  Репрезентација Македоније није учествовала на ОИ, а на прошлом Светском првенству заузела је 12. место. Општа оцена је да ће меч са домаћином шампионата имати посебну тежину, али да ту екипу није немогуће победити.

У Групи А такмичиће се: Мађарска, Румунија, Француска и Данска, у
Групи Б: Португал, Украјина, Норвешка и Шпанија, а у Групи Ц:
Шведска, Белорусија, Русија и Аустрија.

У другом кругу такмичиће се три најуспешније екипе из сваке групе, а у новим групама играће репрезентације из А и Б, као и Ц и Д.  Репрезентација Норвешке брани титулу освојену у Шведској 2006. године, али је и главни фаворит за прво место, као актуелни светски и олимпијски победник. Поред Норвежанки, међу фаворитима за највиши пласман је и репрезентација Русије - актуелни вицешампион Европе и другопласирана екипа са Светског првенства 2007. и Олимпијских игара 2008.

Европско првенство одржаће се од 2. до 14. децембра у Македонији, а утакмице ће се играти у Скопљу и Охриду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво