Јовановићева осваја Елбрус

Данијела Јовановић је прва жена са инвалидитетом која ће покушати успон на највиши врх Кавказа - Елбрус, а експедиција ће кренути у недељу, 27. јула, најављено је из Савеза за спорт и рекреацију инвалида Београда.

У успону, Јовановићеву ће пратити тренер Слободан Стокић, а експедицију организује савез и Клуб екстермних спортова "Позитив".

Јовановићева је рођена 13. августа 1968. године са тешким обликом инвалидитета - недостатак обе шаке и оба стопала и деформитет доње вилице. Живела је у хранитељским породицама и у Дому за ментално недеовољно развијене особе у Сремчици, а од 2003. године живи самостално, у заједници, у оквиру пројекта "Сапи".

Спортом се бави од 2001. године, атлетиком, тенисом и кошарком, а планианрством од 2006. година, када је на иницијативу тренера Стокића започео пројекат инклузије особа са инвалидитетом у рекреативне и спортске планинарске активности.

Јовановићева је претходно савладала више врхова у Србији - Стол, Ртањ и Миџор у зимским условима, као и Црној Гори, а освојила је и највиши врх Балканског полуострва врх Мусала (2.954 метара) у Бугарској.

Врх Елбрус (5.642 метра), налази се у масиву Кавказа и највиши је врх источне Европе.

Експедиција је организована са циљем да Јовановићева "својом вољом, снагом и истрајношћу буде промотер, права и слобода особа са инвалидитетом у земљи и свету", наведено је у саопштењу.

Генерални покривитељ експедиције је градски Секретаријат за спорт и омладину, а реализацију су помогли Министарство рада и социјалне политике, Мобилна телефонија Србије и друге компаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи