Борба за чистији ваздух у Пекингу уочи ОИ

У Пекингу ступа на снагу план драстичног смањења саобраћаја у главном граду, како би се осетно снизио ниво загађености три недеље пред почетак Олимпијских игара.

Планом је предвиђено да се са улица склони половина од укупно 3,3 милиона возила, а на многе фабрике које загађују животну околину биће стављен катанац. Хемијска постројења, елетричне централе и ливнице које ће наставити са радом, мораћа да смање емисије штетних гасова за 30 одсто. Предвиђено је и да велики грађевински радови где има пуно прашине привремено буду прекинути.

Уложени огромни напори, као ни 40 милијарди долара потрошених на побољшање инфраструктуре, не могу ипак, сасвим елиминисати загађен ваздух тако да су нове мере неопходне. Председник Међународног олимпијског комитета је у више наврата упозорио да ће сваки спортски догађај на отвореном који траје дуже од једног сата бити прекинут ако квалитет ваздуха не буде одговарао. Према ригорозном плану о смањену саобраћаја у престоници, власници возила моћи ће да користе аутомобиле сваког другог дана, по систему пар-непар. Градске власти су такође, забраниле саобраћај за готове сва индустријска возила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи