Холифилд, Рој Џонс јуниор, можда и Сталоне – Београд ће због бокса бити центар света

Србија ће бити домаћин Светског првенства у боксу 2021. године, то је одлучио извршни одбор Светске боксерске асоцијације. Тим поводом, председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин гостовао је у Јутарњем програму РТС-а.

Боровчанин је истакао да је домаћинство Светског првенства у септембру 2021. историјски догађај јер је Србија у надметању победила Индију и Панаму.

"Пре свега, пресудила је генерално добра наша позиција у Светској боксерској асоцијацији. Гледали су и остале ствари, попут услова које град Београд има за организацију такмичења. Ранија такмичења такође, положај Србије у свету... Све то укупно, када се сабрало, дало је повода и вероватно преовладало код чланова Извршног одбора да једногласно изаберу Србију да буде домаћин", рекао је Борвчанин гостујући у Јутарњем програму.

Ово је управо један од начина да се бокс у Србији врати на велика врата, после великог пада од 1978. када је организована претходна светска смотра на овим просторима.

"Бокс у Србији је заиста кренуо да се враћа, сале су пуне, деца потпуно бесплатно тренирају у 107 или 108 клубова широм земље. Тренери су у константној едукацији, не само у боксерском, него и педагошком смислу – да од те деце створе боље и квалитетније људе, па потом и боксере. Будућност бокса је баш код наше деце."

Услови за тренирање ове племените борилачке вештине све су бољи, што се одражава на резултат, како у млађим, тако и у сениорској категорији.

"Јуниорски првак Европе, вицешампион Европе, неколико медаља на европским шампионатима у јуниорским и омладинским категоријама показују да наш бокс има светлу будућност. Исто тако, сениори се све време квалитетно спремају и не престају са припремама и све су бољи. У наредним годинама сигурно ће српски бокс имати неке од финалиста, ја очекујем већ на Светском првенству у Београду, а за четири године у Паризу и неког олимпијског победника."

Да ли ћемо гледати Рокија у Београду?

Постоји могућност да у српску престоницу дођу велике легенде – Ивандер Холифилд, Рој Џонс Џуниор, спомиње се и Силвестер Сталоне.

"Светска боксерска асоцијација увек доведе неког од њих за промотера, тако да сам сигуран да ће неко од њих то и да буде. То ће бити велика ствар јер преко 100 светских телевизија ће узети права на пренос и Београд ће, сигуран сам, бити центар светског спорта, не само бокса."

Осим Београда, Боровчанин истиче да челници Савеза разматрају да домаћин буде и Нови Сад, како би и тамо остало наслеђе Светског првенства.

Такође, донација Боксерског савеза Русије биће искоришћена за градњу Националног тренинг центра у Србији, а први човек БСС открио је да је од председника Александра Вучића потекла идеја о кандидатури за СП.

"Хтели смо да организујемо Европско омладинско првенство, али је он рекао: 'Дајте Светско, дајте шта је најбоље и најјаче да доведемо свету у Србију."

Колико ће уопште бити такмичара?

"Преко 900 такмичара ће сигурно учествовати. С обзиром на то да се од прошле године Светско првенство организује у новом, модерном формату, са сценографијом, ТВ продукцијом и свим оним елементима које можемо видети током преноса из Лас Вегаса. Дакле, то је нови олимпијски бокс и мислим да ће сваки дан Арена бити крцата, али и хале у другим градовима, уколико будемо организовали квалификације у градовима у којима бокс треба да се развија. Мислим да ће то бити врхунац развоја нашег бокса и да ћемо, са резултатима, остати у врху света."

Боксерси "вечити дерби" на Малом Калемегдану

Кампања за промоцију такмичења почеће на Малом Калемегдану дуелом Црвене звезде и Партизана.

"Вечити дерби' у боксу није одран преко 15-20 година. Организоваћемо у јуну или септембру на Малом Калемегдану и сигуран сам да ће то бити један од правих примера 'вечитог дербија', како се фер и поштено бори у рингу, а ван њега поштено навија. Верујем да ће то бити прави замајац за Светско првенство, а потом и промоција школе бокса у наредних годину дана, на преко 50 или 60 тргова широм Србије. Организоваћемо масовне тренинге бокса и мечеве који ће заједно промовисати наредно такмичење, али и племениту вештину међу децом и младима. Како би деца код нас схватила племенитост гледања очи у очи и борбе на фер и поштен начин. Без сплетки и подметања с леђа, како би такав карактер и имали".

За крај, Боровчанин се осврнуо на Светско првенство 1978. у Београду, на којем је наша земља забележила запажен учинак.

"Тада је генерално кренуо пад бокса, али и многих спортова који су се брже вратили. Као СФРЈ смо тада имали шест финалиста и једног освајача бронзане медаље. То је време о којем људи причају и након 42 године, памте га савременици тог доба. Поново ће се сви укључити и подсетити како је то кад је Београд центар света и када Србија има своје освајаче медаља", закључио је Ненад Боровчанин у Јутарњем програму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво