Дикић за РТС: Нисмо изненађени, Руси треба да се освесте и нешто промене

Светска антидопинг агенција суспендовала је руске спортисте. То значи да руске заставе и химне неће бити на Олимпијским играма у Токију 2020. године, као ни на Мундијалу 2022. у Катару. Гост Јутарњег програма РТС-а био је доктор Ненад Дикић из Антидопинг агенције Србије.

Зашто је дошло до овакве одлуке, да ли Руси могу да се жале, и по чему се ова суспензија разликује од оне коју су руски спортисти имали на Олимпијским играма у Рију?

Кажете да нисте изненађени овом одлуком Светске антидопинг агенције (ВАДА)?

Нисмо изненађени оваквом одлуком јер се то припремало дужи период. Нису ни Руси изненађени, њихов директор је месецима говорио да треба нешто да промене у своју корист али нису ништа урадили и с правом су кажњени. Они су ишли само дубље и дубље, из прекршаја у прекршај, као да нису желели ништа да промене. Светска антидопинг заједница једногласно је гласала да се Руси искључе док се нешто не промени.

Шта стоји у образложењу?

То је толико комплексно, на две стране су прекршаји. Очекивало се да ће се њихова антидопинг агенција променити али то нису урадили. Суштински испаштају руски спортисти који нису криви него су искоришћени. Може се рећи да су криви њихови спортски званичници и вероватно неки политичари.

Руси имају право жалбе Арбитражном суду у Лозани. Да ли оваква одлука може да се промени?

Не верујем. Не знам које би они имали аргументе који би указали да они нису ништа радили, немају доказа у своју корист.

Занимљиво, ова одлука се не односи на наредни фудбалски Еуро 2020 (Русија је један од домаћина). Зашто?

То је јако интересантно политичко образложење. УЕФА као члан Фифе нема директну повезаност, него индиректну. Нашли су рупу у том целом процесу.

Суштински важније питање је како ће да учествују спортисти који нису криви, који су чисти. Они ће морати тегобно да докажу да су чисти. У многим спортовима постоји јасна слика да су чисти, на пример као у тенису где постоји сопствена допинг контрола. Оно што је страшно за светски спорт је то што Русија неће наступати као земља, неће моћи да има своја обележја. Руси треба да се освесте и да то промене. Одлука једног човека је доста важна па би све кренуло набоље.

Каква је ситуација са кошаркашком репрезентацијом, која би требало да учествује на квалификационом турниру за ОИ у Сплиту?

Могу да кажем да су Руси подједнако тестирани као и други. Фиба има њихове фајлове и она је та која може да да зелено светло за њихов наступ. То је доста нејасно, али ако и буду учествовали наступаће под белом заставом.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво