Ходабахши: Хоћу да освајам злата за Србију

Једину златну, серниорску медаљу на Г1 турниру Кроација Опен, донео је Иранац Махди Ходабахши који је од пре неколико месеци званично члан теквондо клуба Галеб. Он је на путу до злата имао четири победе, од чега је једна над актуелним вицешампионом света Бразилцем Соаресем, а у финалу је савладао Шпанца Мартинеза.

Поред Махдија, сениорску медаљу освојила је и Теодора Јовић (-46кг), освојила је бронзану медаљу после две победе, поражена је у полуфиналу у задњим секундама од представнице Лесотоа, као и Ирина Зрнић (-46кг) која је у полуфиналу поражена од Хрватице. Такође, одличје за Србију освојио је И Иван Карајловић (-80кг) који је после три победе поражен на златан бод, у четвртој рунди, од Африканца из Буркине Фасо.

Махди је недавно оженио дугогодишњу девојку из Србије због које је и одлучио да се досели у нашу земљу и започне свој породични, а настави професионални живот. Иначе, Ходабахши је током спортске каријере у Ирану освојио Светско злато, Азијско првенство, Азијске игре, Војно светско првенство као и Светски куп што га чини једним од најуспешнијих теквондоиста Ирана, али и света. Наступао је на Олимпијским играма у Рију 2016, где је поражен у четвртфиналу - а циљ му је да освоји медаљу на Олимпијским играма у Паризу 2024, и то за Србију.

"Освојено злато у Хрватској ми веома значи, будући да је прво за клуб Галеб и прво у Србији, а планирам да их буде још много више", истиче Махди Ходабахши.

"После неколико година везе са сада већ својом супругом, коначно смо се одлучили да наставимо заједнички живот у Србији. Једна од веома битних ствари је била и чињеница да могу своју каријеру да наставим у овој земљи, будући да је заправо један од најуспешнијих светских клубова из Београда, теквондо клуб Галеб. Драган Јовић је изузетан тренер, и прелазак на његов систем тренинга ми у потпуности одговара. Екипа ме је заиста прихватила. Милица Мандић, Тијана Богдановић, Вања Станковић, Будимир Кривокућа, Дмитриј Нагаев као и сви остали, су ми пружили апсолутно сву подршку због чега ми је и веома драго што сам постао део фантастичне екипе".

Како би се изборио за одлазак у Париз 2024, Махди већ сада мора да почне да скупља поене за олимпијску листу за нашу земљу.

"Добио сам дозволу Олимпијског комитета Ирана и Теквондо федерације Ирана да могу да се такмичим за Србију. За сада учествујем на Г1 и Г2 турнирима како бих сакупио што више поена, међутим за учешће на Европском шампионату, Гран прију или Грен слему који носе велики број поена, потребно ми је српско држављансто. Надам се да ћу га и добити. Имам позитивна мишљења Министарства омладине и спорта, Олимпијског комитета Србије, као и Теквондо асоцијације Србије. Верујем да могу много да допринесем српском националном тиму", истиче Махди.

Драган Јовић, први човек ТК Галеб и главни тренер националног тима Србије, истиче да је Махди изузетно важан део тима.

"Ирански текводно је веома специфичан и нису без разлога једна од највећих светских сила у овом спорту. Махдијево искуство је богато, и може донети само добро, не само нашем клубу већ и овој земљи. Врло сам оптимистичан да Махди може да освоји медаљу на Олимпијским играма, али сигуран сам да може донети још много одличја и на осталим континенталним и светским шампионатима", рекао је Јовић.

Код јуниора златну медаљу освојила је Оливера Радујков (Нови Сад, +68 кг). Никола Лукић (Азија, -59) и Новак Станић (Азија, -55 кг) окитили су се сребрним одличјима док су Никола Остојић (Феникс преко 78 кг), Сара Пантовић ( Феникс, -52 кг), Милица Булат (Галеб, -52 кг) и Лара Бокун (Колосеум, +68 кг) освојили бронзе.

Код кадета позлатила се Николина Милић (Галеб, -55 кг). Сребра су припала Маши Марић (Галеб, 55 кг), Александру Росићу ( Галеб, -49 кг), Милошу Мандићу (Азија, -45 кг), Петри Ћировић (Галеб, -44 кг) и Андреи Пауновић (Феникс, +59 кг).

Махди Ходабахши лична карта

Датум рођења: 21.04.1991.
Место рођења: Техран, Иран
Категорија: до 87 килограма
Олимпијска категорија: +80 килограма

Највећи резултати:

1. место Светско војно првенство 2012
1. место Исламиц Солидаритy Гамес Индонезија 2013
1. место Азијске игре 2014
1. место Азијско првенство 2014
1. место Гран при Астана 2014
1. место Гран при Манчестер 2014
2. место Гран при Мексико 2014
1. место Светско првенство Русија 2015
1. место Гран при Самсун 2015
3. место Гран при Манчестер 2015
Учесник - Олимпијске игре 2016 Бразил
1. место Светски куп 2017
МВП на Светском купу 2017
3. место Азијско првенство Вијетнам 2018
1. место Светски куп 2018

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво