Најбољи џудисти у Токију, Билодид поново ушла у историју

У недељу је почело Светско првенство у џудоу – можда не сензацијом, али свакако померањем граница. Дарија Билодид одбранила је титулу светске првакиње у категорији до 48 килограма и то у срцу земље из које се развила ова борилачка вештина.

Управо је порекло џудоа разлог да се донесе историјска уредба којим је утврђено да Јапан једном у десет година мора бити домаћин највећег светског турнира. Светско првенство, које се четврти пут у историји одржава у Токију, за домаћу јавноист предстваља питање националног поноса, па су очекивања огромна.

Крај првог дана, међутим, донео је у древни Нипон Будокан центар тајац и тугу.

Украјинска лепотица, која би комотно доминацију са татамија могла да премести и на манекенску писту, савладала је у финалу тежински најлакше женске категорије Фуну Тонаки, светску шампионку из 2017. године.

Како су и специјалисти за џудо најављивали борба за злато била је реприза прошлогодишњег финала из Бакуа. Билодид (чији је отац двоструки шампион Европе, а мајка тренер), све је противнице бацила на леђа пре истака борбе, а у дуелу са Тонаки зрело је чувала поен стечен вазаријем.

Можда је необично употребити изараз зрело, с обзиром на то да Дарија има још увек 18 година, али она је већ постала двострука светска шампионка, а осим тога померила је границе спорта.

"Пре почетка такмичења нисам размишљала о томе да на кимону носим црвено презиме. Желела сам да га задржим, али тако што сам хтела да поново стекнем ту част, а не да је одбраним. Притисак против Јапанке у финалу је био још већи јер сам имала осећај као да се борим против целе дворане. Моје правило је да није важно који је меч у питању. У сваки улазим са циљем да победим", рекла је Билодид у току званичне конфернције после доделе медаља.

У овој категорији Србију већ на трећем Светском првенству представљала је 24-годишња Милица Николић. Као носилац била је слободна у првој рунди. Одличним ипоном савладала је Аишу Гурбанли из Азербејџана, али је Милицу у осмини финала зауставила Францускиња Мелани Клемен.

Србију ће на овом Светском првенству, које је оборило рекорд по броју учесника (867 џудока) представљати још осам такмичара. У понедељак Страхиња Бунчић (-66 кг), у уторак Јована Рогић и Марица Перишић (-57 кг) у четвртак Немања Мајдов и Александар Кукољ (-90 кг) у петак Бојан Дошен (-100 кг) и у суботу Жарко Ћулум (100 + кг) и Милица Жабић (78+ кг).

Иначе такмичење се одржава у Нипон Будокан арени (Јапански храм борилачких вештина) која је изграђена за потребе Олимпијских игара 1964 године када је џудо први пут уврштен у породицу олимпијских спортова. Ова дворана намењена је за такмичења у бориличким спортовима 2020. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво