Промоција трке Кроз Србију на Јахорини

Од 29. јула до 2. августа биће вожена 59. међународна бициклистичка трка Кроз Србију. Последње припреме су увелико у току, а у понедељак је на Јахорини одржана презентација трке и конференција за штампу којој је присуствовао велики број медија.

Овогодишња трка Кроз Србију биће посвећена великом јубилеју, 80 година од оснивања, а куриозитет је да ће трка први пут стартовати из друге државе, то јест из Источног Сарајева, где ће се 29. јула одржати и свечана церемонија отварања и презентација тимова.

"Велика нам је част и задовољство што ће овогодишња трака Кроз Србију стартовати из Источног Сарајева. Све је спремно за почетак и ово ће бити јединствена прилика за све становнике нашег града да уживају у бициклистичком спектаклу и да поздраве караван да бициклистима из целог света. Ово је још једна одлична потврда сарадње Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, и нама је велико задовољство и част што ће трка Кроз Србију први пут стартовати из Источног Сарајева", нагласио је председник скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Караван са више од 150 возача из 30 светских земаља биће два дана смештен на прелепој олимпијској планинској лепотици Јахорини.

"И нама је част и задовољство што ће Јахорина бити у организацији 59. мађународне трке Кроз Србију. Ово је јединствена прилика да целом свету представимо нашу туристичку инфраструктуру и капацитете, а надамо се да ће сви учесници бити задовољни и да ће понети лепе утиске са Јахорине. Наш Олимпијски центар је познат у свету по својој пребогатој зимској туристичкој понуди, али увелико радимо и на представљању наших летњих туристичких потенцијала. Спороводимо у дело велики број инфраструктурних пројеката на Јахорини и све ће то моћи да виде како такмичари, тако и сви медији из земље и света који буду пратили трку" рекла је Сања Ћермиџић", портпарол Олимпијског центра Јахорина.

Званичан старт трке биће одржан 30. јула, а прва етапа биће кружна и возиће се у Источном Сарајеву. 

Другог дана трке Кроз Србију, караван ће стартовати са Јахорине, а тог 31. јула бициклисти ће у затвореној вожњи стићи до Пала одакле ће кренути друга етапа која ће се возити све до Прибоја.

"Чињеница да ће бициклисти кренути са Пала и да ће прећи државну границу без заустављања све до Прибоја, довољно говори о фантастичниј сарадњи Србије и Републике Српске. Јахорина и Пале први пут дочекују трку кроз Србију после осам година и то је велика ствар за све нас. За Паљане је ово догадјај од посебног значаја. Општина Пале је спремна за организацију и велико нас је задовољство и част што смо добили прилику да учествујемо у овако значајном међународном догађају, који има огромну важност за наш народ и промоцију Источног Сарајева, Пала и Јахорине, као и свих наших природних лепота и туристичких потенцијала", нагласио је Бошко Југовић, председник општине Пале.

Трећег такмичараког дана, караван ће доћи и на нашу прелепу планинску лепотицу Златибор, чувени туристички центар где ће у самом центру Златибора бити вожена кружна трка. Истог дана, 1. августа караван наставља трансфером до Мионице, где ће се возити још једна полуетапа у центру Мионице.

"Трка Кроз Србију је својеврсни бренд, препознатљив у целом свету. Овогодишња трка биће једна од најинтересантнијих у последњој деценији, а посебна нам је част што ове године стартујемо из Републике Српске и што ћемо имати на рути трке два велика туристучка центра какви су и Јахорина и Златибор. Заинтересованост екипа за један овако велики и значајан догађај је огромна, а ми ћемо се трудити да у организационом смислу ово буде једна од најбоље организованих трка до сада", рекао је директор трке Кроз Србију Владимир Куваља.

Последњег такмичатаког дана, караван ће стартовати из Мионице, а тог 2. августа проћиће се кроз Београд, док ће циљ трке Кроз Србију бити у центру Пожаревца.

"Захвалио бих се Влади Републике Србије и Влади Републике Српске које су препознале оно што радимо и уврстиле као и у претходним годинама трку Кроз Србију у манифестацију од посебног значаја. Бициклистички савез Србије је већ данас спреман за организацију, све иде по плану, градови спремно дочекују караван са 300 учесника и надамо се да ћемо оправдати очекивања", рекао је Бранко Бановић, председник Бициклистичкиг савеза Србије.

Источно Сарајево, Пале и Јахорина су други пут на траси трке Кроз Србију после 2011, док ће Прибој такодје други пут бити домаћин етапа, после 2016. када је циљ био у Прибојској Бањи. Општина Прибој је спонзор плаве мајице намењене најбољем брдском возачу на трци, а циљ у Прибоју биће у самом центру града. Златибор се у трку укључује први пут после 2008, док је Мионица другу годину за редом домаћин етапе.

Што се тиче Пожаревца, овај град је традиционални домаћин трке Кроз Србију, а ове године Пожаревац је добио прилику да организује циљ трке. Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца истиче да ће град који је више пута проглашаван за најбоље етапно место на трци, и ове године представити свету природне лепоте овог краја, инфраструктуру и туристичке потенцијале Пожаревца, као и своје туристичке бисере Виминацијум и манифестацију Љубичевске коњичке игре која окупља велики број гледалаца сваке године. Идеална прилика за промоцију, по речима Банета Спасовића биће управо међународна трка Кроз Србију која у нашу земљу доводи екипе из 30 светских земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво