80 година трке Кроз Србију

Овогодишња 59. међународна бициклистичка трка Кроз Србију биће одржана од 29. јула до 2. августа. Домаћини етапа биће Источно Сарајево, Јахорина, Пале, Прибој, Златибор, Чајетина, Мионица, Београд и Пожаревац.

Читава манифестација биће посвећена великом јубилеју, 80 година од оснивања, то јест прве трке Кроз Србију која је вожена 1939. године и чији је покровитељ био ЊКВ Краљ Петар други Карађорђевић који је победнику Августу Просинеку даривао пехар од чистог злата.

Ове године, пред нама су четири такмичарска дана, а куриозитет је да ће овогодишња трка Кроз Србију први пут стартовати из друге државе.

Бициклистички караван са више од 150 возача из 30 светских земаља окупиће се 29. јула у Републици Српској, у граду Источно Сарајево, где ће се истог дана одржати и свечана церемонија отварањка трке Кроз Србију, као и представљање екипа.

У каравану ће поред самих бициклиста, бити и пратеће особље, тренери, механичари, лекарске службе, радио тур, припадници полиције и велики број новинара из земље и иностранства, тако да ће 300 учесника током прва два дана бити смештено на прелепој олимпијској планинској лепотици Јахорини. Овај  туристички центар дочекује бициклисте из целог света први пут после 2011. године, када је на трци кроз Србију тријумфовао наш прославлејни олимпијац Иван Стевић.

Већ 30. јула пред бициклистима ће бити прва, кружна етапа која ће се возити кроз Источно Сарајево.

Другог такмичарског дана, караван ће кренути са Јахорине одакле ће се у затвореној вожњи доћи до Пала где ће 31. јула и званично стартовати друга етапа која ће се возити до Прибоја. Читав караван прећиће границу између Србије и Републике Српске без заустављања, а Прибој ће други пут бити домаћин етапе на трци Кроз Србију.

Трећег такмичарског дана, после пуних 11 година, најзначајнији бициклистички караван у Југоисточној Европи долази поново и на нашу планинску лепотицу Златибор, где ће бити вожена полуетапа.

Тог 1. августа, сви љубитељи спорта и бициклизма на Златибору биће у прилици да у самом центру нашег познатог туристичког бисера испрате узбудљиву и занимљиву кружну етапу. У овом периоду године Златибор посети и више од 30 000 туриста, тако да ће сви они имати прилику да уживају трци за незаборав кроз један од најпознатијих летњих и зимских туристичких ценатара у овом делу Европе.

Истог дана, бициклисти ће са Златибора имати трансфер све до Мионице, где ће се 1. августа возити кружна трка, то јест друга полуетапа.

Последњег такмичарског дана, 2. августа, бициклисти ће стартовати из Мионице, и возиће све до Пожарвца, где ће бити и циљ 59. трке Кроз Србију.

Поред спортског значаја, овогодишња трка Кроз Србију имаће и велики туристички значај. После једне деценије, Јахорина и Златибор биће укључени у организацију трке, а своје пребогате туристичке потенцијале свим учесницима и представницима медија представиће и Мионица, али и Пожаревац – градови који у овом летњем периоду имају прегршт интересантних туристичких дешавања и спортских манифестација. Пожаревљани ће свим учесницима трке представити чувено археолошко налазиште Виминацијум, као и овогодишње Љубичевске коњичке игре које из године у годину привлаче све већи број туриста у овај крај Србије.

Директор овогодишње трке Кроз Србију биће Владимир Куваља, док ће функцију спортског директора обављати наш прослављени бициклиста и генерални секретар Бициклистичког савеза Србије Саша Гајичић.

Трку ће обележити и наставак одличне сарадње и зближавања Србије и Републике Српске, као и два бициклистичка Савеза. Трку Кроз Србију су подржале и Влада Републике Србије и Влада Републике Српске, тако да је и овогодишње издање најзначајније трке у Југоистичној Европи у реду манифестација од посебног значаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво