Удовичић и Маљковић најавили "Европску недељу спорта"

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидар Маљковић најавили су данас "Европску недељу спорта, која ће се по други пут одржати у Србији од 23. до 30. септембра.

Недељу спорта покренула је Европска комисија и прошле године у њој је учествовало више од 13 милиона људи из 37 земаља, а ове се очекује више од 15 милиона и7 око 40 земаља и територија.

Удовичић је прво честитао српским спортистима на резултатима и освојеним медаљама на Европским играма у Минску, а потом изразио задовољство што је Србија део велике манифестације као што је "Европска недеља спорта".

"Други пут смо партнер овако векиког покрета, усавршавамо се, пчратимо европске трендове и отворени смо да се суочимо са свим негативњм појавама. Свако од нас може да се запита што смо као појединац предузели да се људи што више баве спортом", рекао је Удовицић.

Како је навео, једно је да промовишемо спорт или Недељу спорта, али главно питање шта свако од нас може да уради да би се променила негативна статистика.

"Да променимо свест и запитамо се колико смо овог дана, недеље, месеца посветили минута себи и провели у некој врсти физичке активности. Време је да не побеђујемо на конзолама, него са лоптом испред зграде или некој другој физичкој активности, па и шетњи. Све то је спорт", истакао је Удовичић.

Први човек ОКС Маљковић изнео је забрињавајуће резултате о физичком стању нације и позвао све организацује друштва да се придруже и да се у Недељи спорта цела Србије подигне на ноге.

"Ми јесмо земља спорта, али може да буде боље. Резултати озбиљног истраживања које је урадио "Батут" 2015. године су забрињавајући, а не верујем ни да су сад нешто бољи. Наиме, људи од 30 до 77 годинха само 10 посто је активно физички, а међу студентима само 4,5 одсто", рекао је Маљковић.

"Не дај Боже неког рата, а доста смо ратовали, колико је свако од нас спреман да претрчи да би неком помогао", упитао се легендарни кошаркашки тренер.

"Ја сам са 27 година претрча 10 километара под пуном опремом, у Војсци у Крагујевцу, а никад нисам био неки узоран спортиста као рецимо министар Вања.

Данас, можда највуше пет одсто људи може толико да претрчи", навео је Маљковић.

Према његовим речима, деци су потребни узори и навео пример да се у Француској 30.000 дечака и девојчица "уписало на кошарку" у години када је Тони Паркер потписао за Сан Антонио.

"Није случајно што после Новака имамо "Новачиће", сад имамо бар пет талентнованих играча пред којима је лепа будућност. Идентификација са узорима је изузетно важна", поручио је Маљковић.

Један од амбасадора "Европске недеље спорта" у Србији Зорана Аруновић, освајачица две медеље на минулим Европским играма, истакла је да је промоција спорта међу децом од великог значаја.

"Њима припада будућност. Спорт вас обликује као човека, знам колико је мени значио и зато је битно опробати се у свим спортовима, па изабрати оно што ти највише одговара. Медаље су на крају само три, али цео пут до успеха, од првог тренинга и свега што иде даље је фантастичан", рекла је Аруновићева.

Европску недељу спорта у Србији подржали су и освајачи медаља у Минску стрелац Дамир Микец и самбиста Владимир Гајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво