Куваља на светском путу

Владимир Куваља, дугогодишњи директор међународне бициклистичке трке Београд - Бањалука и човек који је најзаслужнији за то што ће се Светско првенство Гран Фондо у бициклизму одржати у Бањалуци 2021. године и званично је промовисан у доректора наше најзначајније трке Кроз Србију.

Владимир Куваља свакако је један од најзаслужнијих људи за одличну сарадњу бициклистичких савеза Србије и Републике Српске и човек уз чију помоћ је ове године 13. пут за редом бициклистички караван са више од 150 возача из 30 светских земаља поново прешао границу између Србије и Републике Српске без заустављања током спектакуларне трке Београд - Бањалука.

По угледу на највеће светске трке, Тур де Франса и трке Ђиро д Италија, Куваља је био иницијатор идеје да овогодишња, 59. трка Кроз Србију стартује управо из Источног Сарајева, и да се чак две етапе на најзначајнијој трци у Југоисточној Европи возе кроз Републику Српску.

Источно Сарајево и Јахорина су са великим одушевљењем поздравили и подржали такву идеју, тако да ће се 29. јула возачи из 30 светских земаља, њих више од 150, окупити управо на Јахорини, а потом ће у Источном Сарајеву бити одржано и званично представљање тимова, те старт овогодишње трке Кроз Србију.

"Велика нам је част што ће овогодишња трка Кроз Србију стартовати управо из Источног Сарајева. За све људе у Републици Српској то ће бити не само част, већ и велико задовољство и привилегија, јер ће се најпознатији бициклистички караван у овом делу Европе чак два дана надметати у Републици Српској, а потом ће сви они поново прећи границу са Србијом без заустављања и наставиће своју руту кроз Прибој, Чајетину, Златибор, Мионицу и Пожаревац где ће другог августа бити и циљ овогодишње трке Кроз Србију", истиче Куваља.

Свој одличан рад на међународном нивоу Владимир Куваља крунисао је добијањем Светског шампионата Гран Фондо који ће 2021. године бити вожен у Бањалуци. На конгресу Светске Бициклистичке Федерације прошле године у Инсбруку у Аустрији, Бањалука је победила у овом избору, у конкуренцији италијанских и француских градова.

"Највише сам поносан на то што сам успео да један такав, светски догађај, доведем у Бањалуку и Републику Српску. Увелико се припремамо за овај бициклистички спектакл и очекујемо да ће то бити најбоље организовано Светско првенство до сада. Светски шампионат у бициклизму је један од најзначајнијих спортских догадјаја за Републику Српску и Бањалуку, а на нама је да покажемо наше традиционално гостопримство по којем је наш народ познат и да целом свету представимо нашу традицију и културу. Чињеница да су трке Београд - Бањалука и трка Кроз Србију прогласене догађајима од великог значаја за Републику Српску, довољно говори о нашем добро заједничком раду и одличној сарадњи између два Савеза", додао је Куваља.

Потврда одличног рада је и све већа заинтересованост светских тимова и возача да наступе на овогодисњој трци Кроз Србију која ће по речима Владимира Куваље ускоро бити и у Првој категорији Светске бициклистичке федерације, сто би био велики помак у организационом смислу.

"Биће то још боља прилика да промовишемо наше туристичке потенцијале. Сама чињеница да су ове године олимпијска планинска лепотица Јахорина и најлепша српска планина Златибор на рути трке, говоре у прилог чињеници да ће овогодисња трка Кроз Србију бити једна од најинтересантнијих светским како спортским, тако и туристичким медијима и свим посетиоцима и учесницима, али и једна од најбоље организованих трка у последњој деценији. Прибој ће ове године бити спонзор ,,плаве мајице" намењене најбољем брдском возачу на трци, а трку Кроз Србију завршавамо у Пожаревцу који је већ проглашаван најбољим домаћином етапе на овој престизној манифестацији. Ту су још и прелепа Мионица и Београд кроз који ће трка проћи. Очекује нас много изазова у организационом смислу, али квалитет екипа које су се пријавиле за овогодишњу трку показатељ су пре свега добре промоције, доброг рада и наше тежње да путевима Кроз Републику Српску и Србију свим такмичарима обезбедимо најбоље услове за трку и учинимо да сви који дођу и посете нашу манифестацију као и до сада позеле да се врате у наше крајеве и буду са нама и наредним година", наглашава Куваља. 

Владе Републике Српске и Србије покренуле су много значајних спортских пројеката, а не изостаје ни подршка тркама Београд - Бањалука и трци Кроз Србију.

"Захвални смо на подршци Србије, која је у Републици Српској изградила и финансирала многи спортских објеката и фискултурних школских сала, где млади таленти у Републици Српској имају прилику да се баве разним спортовима. Уз квалитетан закон о спорту и марљив и предан рад спортских радника, наш спорт се може и мора још више развијати. Моји планови су управо везани за развој спорта и младих спортиста", наглашава Владимир Куваља, директор трке Кроз Србију.

Ове године, трка Кроз Србију слави и велики јубилеј, 80. година постојања, што ће бити и мото овогодишњег престижног бициклистичког такничења са готово вековном традицијом у нашој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво