Завршене Европске игре

На Европским играма у Минску српски спортисти освојили су 6 медаља – једну златну, две сребрне и три бронзане. Обезбеђена је и једна олимпијска квота у стрељаштву. Утисак је да се више очекивало, јер се пре четири године наш тим вратио из Бакуа са 16 одличја.

Међутим, тада смо имали дупло више спортиста. Евидентно је да су неки подбацили, да је било пријатних изненађења, али и да је за многе репрезентативце ово такмичење било само припремна станица за светска и европска првенства.

Минск ћемо памтити и по изузетној спортској инфраструктури, љубазним домаћинима и повремено непотребном форсирању белоруских спортиста  од стране судија. Слична пракса забележена је и 2015. са репрезентативцима Азербејџана, што штети Европским играма које покушавају да се добро позиционирају на спортској мапи света.

У Бакуу пре четири године је било 20 спортова или пет више него у Минску. Доминирали су тада спортисти из Русије са 164 медаље (79 златних, 40 сребрних, 45 бронзаних), на другом месту нашао се Азербејџан са 56 одличја (21-15-20), док је Белорусија заузела седмо место са 43 медаље (10-11-22).

У Минску 2019. са мањим бројем спортова Русија је и даље убедљиво прва са 109 медаља (44-23-42). Сада се Белорусија нашла на другом месту са 69 одличја (24-16-29), а Азербејџан је пао на 10. позицију - 28 медаља (5-10-13).

Најуспешнија српска спортисткиња на другим Европским играма била је Зорана Аруновић, која је освојила злато у гађању ваздушним пиштољем и сребро у миксу са Дамиром Микецом. Рвач слободним стилом Стеван Мићић домогао се другог места у категорији до 57 килограма.

Бронзе су изборили Мате Немеш (рвање грчко-римским стилом), Дмирти Герасименко (самбо) и Владимир Гајић (самбо). Олимпијску квоту испунила је Сања Вукашиновић у стрељаштву.

Наредне Европске игре одржаће се у Пољској 2023. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво