Силађи за РТС: Не правим дугорочне планове, Токио је далеко

Технолог који воли да плива. Упоран и скроман, али ускакање ујутру у воду најтеже му пада. После Олимпијских игара у Рију рекао је крај, али Чаба Силађи већ је остварио А норму у дисциплини 100 метара прсно и гледаћемо га следеће године у Токију.

Силађи је на Отвореном првенству Мађарске допливао до олимпијске норме, а испливао је и лични рекорд на 100 метара прсним стилом.

"Нисам отишао тамо да бих отпливао олимпијску норму. Урадио сам добар посао што не правим дугорочне планове, сви планови су ми за шест месеци унапред. Била је то одлична одлука и, ето, видимо и резултат."

Да ли у току трке некада погледа пливаче поред себе или је концентрација на сваком селедећем завеслају?

"Не гледамо се, нарочито у спринтерским дисциплинама. На 100 метара постоји један окрет, где има простора да се погледа, међутим мислим да се свако фокусира на своју стазу."

После трке у Мађарској био је изненађен када је погледао у семафор, иако је пре такмичења рекао да није у форми.

"Није све у штоперици, на крају јесте, међутим мислио сам на тренажни процес. Сматрам да сам могао неке ствари да урадим боље. Неки параметри су били знатно лошији него пред ЕП у Глазгову. Имали смо припреме у Словенији у фебруару и ни тренер ни ја нисмо били задовољни оним што сам урадио. Фокусирали смо се на стварио које сам урадио боље него пре и није, поготово у овим годинама, једино битно шта си урадио на тренингу. Много је битнији компромис између тренера и играча да, када не иде то што треба да иде, урадиш нешто друго и смилити како."

Олимпијске игре у Токију биће четврте на којима ће учествовати Силађи.

"Знам како изгледа наступити на ОИ, али немам осећај како ће бити у Токију. Уопште не желим да улазим у размишљање како до Токија да се спремам. Краткорочни циљ ми је шта до лета радити. Мислим да је то најбољи начин размишљања, код мене функционише. Пре месец дана нисам размишљао о Токију, да буем искрен, овво такмичење сам схватио као шансу себи да докажем неке ствари."

Поред великог броја пријатеља и успомена које је стекао током година, Чаба се често сусреће и са допинг контролорима, па је на Твитеру недавно написао да они могу код њега да оставе и четкицу за зубе.

"Углавном долазе предвече и остају до поноћи. Ја одређујем у ком делу дана они могу да дођу, али углавном немам среће, па чекам по пар сати да могу да дам узорак. То је стварно мучно и за мене и за њих. Нарочито откад сам у Новом Саду. Ове године су били неколико пута, а прошле безброј пута."

Трка у Дебрецину није само донела олимпијску норму, већ је показала да може да победи и себе.

"Ово није спорт донео, ово је живот донео. У животу се дешавају и ружне и лепе ствари. Човек мора да се избори са њима. Ово је школа, једна лекција, после које ћу, вероватно, бити још јачи."

Силађи је читавог живота успешан спортиста, али је успео да заврши биохемијско инжењерство, после чега је и мастерирао.

"За мене је то ново, пошто сам студирао дуже него просечан студент. Трудио сам се да завршавам што пре, међутим велики проблем је што нисам живео у Новом Саду за време основних студија. Зато сам мастер успео да завршиом у нормалном року. То је неки други живот, неки други свет за мене и тај свет ће ме тек чекати када завршим пливачку каријеру. Нисам желео то да занемарим, знам како се спортисти тешко сналазе после својих пливачких каријера, тако да сам мислио и о томе. Углавном, узбуђен сам због тог дела мог живота што ме чека."

Силађи је трећи спортиста који је обезбедио олимпијску норму, после стрелаца Зорана Аруновић и Дамира Микеца, а то је успео и још један пливач Себастијан Сабо.

"Сигуран сам да нећемо стати на овом броју квота за Токио. Не желим да ставрам притисак на друге пливаче, па нећу ниједно име да изговорим, али ја бих био сигуран за још две олимпијске норме, плус штафета 4x100 слободно."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво