"Борба за Беч" боксера српског порекла

У аустријском спорту тренутно је у жижи интересовања предстојећи велики бокс меч између два боксера која обојица у себи имају "српске крви".

Један од њих је Гоги Кнежевић, чији су родитељи из Србије, а други Маркос Надер чији је отац Аустријанац, али мајка из Србије.

Ради се о два најуспешнија боксера у последњих 15 година који желе да укрсте рукавице како би сазнали ко је најбољи боксер Аустрије, што ће учинити 13. априла на мечу "Борба за Беч".

По први пут после дугог времена аустријска државна телевизија ОРФ преносила је припреме и конференцију за штампу поводом овог бокс меча.

Кнежевић је 10 година старији боксер са дугим искуством, који је освојио 2004.титулу првака Аустрије у аматеском боксу, а после и код професионалаца.

Био је и првак Србије, а поред тога је бивши првак света федерација ПБУ И ГБУ, као и бивши интерконтинентални првак ВБФ федерадије.

Освајањем титула првака Европе ЦИСББ он је 2016. постао први носилац из Аустрије једне титуле ВБЦ бокс федерације.

Иначе Кнежевић, иако је почео да тренира бокс са шест година, после је прешао на кошарку, те је и био у младој репрезентацији Аустрије, а имао је и потписан професионални уговор са кошаркшком екипом.

Од 20-те године он се вратио боксу, где је најпре боксовао у Србији, а потом под тренерском палицом једног од најпознатијих боксера у историји Аустрије Едипа Сећовића освојио је титулу у Аустрији.

Последњу борбу имао је 17.фебруара у Хамбургу, где је нокаутирао, у другој рунди, Мађара Жолт Фриса.

Надер је почео да се бави боксом са седам година, а до тог спорта је дошао преко свог старијег брата Данијела, који му је уједно и тренер.

Као аматер победио је у 83 одсто 98 борбу, од којих више од 40 превремено.

Освајач је 2004.бронзане медаље на ђачком евроспком првенству за боксере испод 15 година, те две године касније и освојио је бронзу на такмичењу за кадете. Био је првак Аустрије 2007.и 2008.у велртер категорији.

Након успешне аматерске каријере од јануара 2009.прешао је у професионални бокс, те боксовао за познати немачки "Сауерланд" тим.

У профи каријери он је 2013.освојио титулу европског првака ЕБУ федерације.

Његова последња борба била је 13.октобра прошле године против Аустријанца Дејана Милићевића када је победио на поене, а претходно је 7.априла поразио српског боксера Дарка Кнежевића нокаутом у другој рунди.

Атмосфера између два боксера је пуна тензија, а експлодирала је недавно током гостовања на једној телевизији, где су се скоро потукли.

На званичној конференцији за штампу, којом је и најављена "Борба за Беч", која ће ујендо бити и борба за ИБФ титулу, а коју је преносила и аустријска телевизиј, Кнежевић је казао да је овај дуел за њега посебан.

"Боксовао сам за многе титиле. Ова борба је нестсо лично : Ради се о томе да утврдимо ко је најбољи боксер Аустрије у последњих 15 година. Обојица смо боксовали за многе међународне титуле. Пре него што одем у "пензију" желим да ешим то питање ко је најбљи боксер. Не волим да остављам ствари без одговора", поручио је Кнежевић.

Најавио је да у рингу неће имати милости према противнику, иако је Надер имао повреду ахИлове тетиве почетком године.

"Чим уђе у ринг то значи да је спреман. Никада нисам толико тренирао И желим да победим", подвукао је он.

На питање што се ова борба избегавала толико година и шта је сада довело до тога да ипак укрсте рукавице, Кнежевић је рекао да је тим Надера урадио нешто паметно када је прошле године у ринг довео Дарка Кнежевића.

"После тог меча многи су ме звали и питали како сам изгубио. Тиме је повређена моја сујета и мој понос", подвукао је он.

Кнежевић је најавио да је његова жена трунда и да треба да му роди сина, те да жели, новом победом, да учини породицу поносном, због чега је његова мотивација велика.

Надер је рекао да га радује што је коначно дошло до заказивања ове борбе, јер је једном раније била отказана.

"Види се да су живци Кнежевића ''трепере'' и да је нервозан. Могу да обећам добру борбу. Иако Кнежевић тврди да он има више искуства и да је то одлучујуће, рекао бих да не боксујем од јуче. Када сам почео са боксом Кнежевић није ни знао шта је то", поручио је Надер.

Истакао је и да је заједнички циљ ове борбе да се поново популаризује бокс спорт у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво