Хан амбасадор Игара младих, Вучићу признање за подршку

Европски комесар за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханес Хан проглашен је у Београду за новог амбасадора Спортских игара младих, а председнику Србије Александру Вучићу је уручено специјално признање за подршку и допринос развоју те спортске манифестације. Ова иницијатива би била најбољи могући кандидат за Нобелову награду, рекао је Хан.

Вучић је, на свечаној церемонији у Београду, захвалио на признању, и приметио да га готово ничим није заслужио и да осећа да не припада њему, већ Луки Ракићу, сину Миодрага Ракића, иначе његовог дугогодишњег политичког противника, који је преминуо пре неколико година.

Ракић је, иначе, био шеф Кабинета бившег председника Србије Бориса Тадића, а Вучић каже да му је својевремено скренуо пажњу на значај те манифестације.

"Ракић ме је молио, када је дошло до промене власти, да подржим Игре младих, јер је то добро за регион, за нашу децу, зато што ће другачију свест да имају у будућности, више толеранције и више поштовања да показују једни према другима", рекао је данас Вучић.

Хану је статуу амбасадора уручио легендарни фудбалер Партизана, репрезентативац Југославије Предраг Мијатовић.

Хан је поручио да ће урадити све да промовише такву врсту регионалне активности младих људи и додао да је ова иницијатива највећи спортски догађај међу аматерима у свету и да све што је у оквиру ње постигнуто вреди Нобелове награде. 

Он је на свечаности, на којој је проглашен за амбасадора Игара, рекао да је ово признање за њега лично највише које је добио и које ће икада добити. 

"Била је, јесте и биће одлична идеја да се младима пружи прилика да играју једни с другима, да искористе своје таленте, интерерсовања, амбиције, а све у оквиру здраве конкуренције", рекао је Хан.

Овај догађај је, према његовим речима, прерастао у највећи спортски догађај међу аматерима у свету и то је велико достигнуће.

"Оно што никада нисам радио као политичар, нисам се захваљивао спонзорима, али, сада ћу начинити изузетак и захвалити се свим спонзорима што су финансирали ову врсту активности, јер мислим да је то најбоља могућа инвестиција коју неко може да уложи у друштво", истакао је Хан.

"Уверавам вас да ћете имати подршку и у будћности", рекао је он. 

Како каже, има много прича о томе ко је најбољи кандидат за Нобелову награду.

"Ова иницијатива би била најбољи могући кандидат, јер оно што сте постигли и урадили вреди да буде награђено и изван региона", закључио је Хан. 

Спортске игре младих представљају највећу манифестацију за децу и омладину у региону, чији је основни циљ промоција здравог начина живота и пријатељства, а већ неколко година омогућавају бесплатно учествовање у такмичењима у десет спортских дисциплина основцима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. 

Игре су настале 1996. године у Хрватској, у Сплиту, а до данас су се развилее у најмасовнију аматерску спортску манифестацију у Европи, која годишње окупи више од 170.000 деце из Хрватске, БиХ и Србије.

Препознатљив су бренд који се данас развија у земљама региона, а организатори настоје да омогуће свој деци, из што више градова, да се такмиче у једном од 10 спортова, од пролећа до краја лета.

Марић: Игре младих највећи пројекат аматерског спорта у Европ

Идејни творац Спортских игара младих, председник Игара Хрватске Здравко Марић захвалио је данас европском комесару Јоханесу Хану и председнику Србије Александру Вучићу на подршци, коју, каже, пружају од првог дана тој манифестацији.


"Надам се да су данас чули за нас и неки који до сада нису. Хан нас је 'купио' искреношћу и сигуран сам да ћемо из његову помоћ још расти", рекао је Марић.
Он је истакао да ће се прави учинак Игара видети у будућности, јер су деца која су се до сада такмичила, понела сјајне успомене.

"Никада није било ни најмањег инцидента", подвукао је Марић и додао да је већ урађено пуно, а да ће још више бити урађено у будућности.

Хану је статуу амбасадора уручио легендарни фудбалер Партизана, некадашњи репрезентативац Југославије, амбасадор Игара Предраг Мијатовић, који је рекао да му је част и задовољство, као једном од првих амбасадора, што је данас присуствовао свечаности.

"Ово је велики корак ка расту Игара младих, а верујем да ћемо једног дана достићи светске висине", рекао је Мијатовић. 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво