Удовичић на отварању Летње Специјалне олимпијаде

Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић присуствовао је у четвртак у Абу Дабију отварању Летњих светских игара Специјалне олимпијаде и учествовао у Светском самиту младих лидера Специјалне олимпијаде.

Последњих година српски спортисти Специјалне олимпијаде Србије бележе бројне успехе захваљујући програмима које Министарство омладине и спорта активно подржава и препознаје као један од најбољих начина за њихову значајнију укљученост у друштвене токове, саопштило је Министарство спорта.

Специјална Олимпијада је спортско удружење које омогућава особама с посебним потребама бољу интеграцију у друштво кроз спорт и спортске активности.

"Специјална олимпијада има за кључни циљ подстицање вишег степена инклузије у свим аспектима живота, а искуство потврђује да је управо спорт најделотворнија платформа за међусобно поштовање, повезивање и приближавање људи. Министарство омладине и спорта ће редовно подржавати програме Специјалне олимпијаде и наше спортисте. Поносан сам на свих 117 чланова делегације Специјалне олимпијаде Србије и желим им сву срећу у предстојећим надметањима", изјавио је Удовичић.

Министар је са делегацијом Министарства омладине и спорта учествовао и на Светском самиту младих лидера Специјалне олимпијаде, у оквиру којег је представљен програм за инклузију у наредних 50 година под слоганом "Уједињена генерација".

Том приликом је имао званичне сусрете с директором Летњих светских игара Мохамадом Абдулом ал Џунаибијем, министарком културе земље-домаћина Уједињених Арапских Емирата Нуром Бинт Мохамад ал Каби и министром омладине и спорта Републике Азербејџан Арифом Азадом Рахиновим - током којих је потврђена заједничка посвећеност реализацији циљева програма.

"Веома сам задовољан што смо ову прилику искористили да с директором летњих светских игара, водећим стручњацима и колегама разменимо мишљења и знања о примерима добре праксе за даље унапређење услова и развој спорта у овој области. Стално учење и примена потврђених метода значајно ће допринети у стварању бољег и одговорног друштва које почива на принципима међусобног поштовања, толеранције, саосећајности и разумевања за све његове чланове", додао је министар Удовичић.

Летње светске игре Специјалне олимпијаде одржавају се од 14. до 21. марта и највећи су светски хуманитарни спортски догађај на којем ће се такмичити 7.000 спортиста из 176 земаља.

Специјална Олимпијада основана је 1968. године у САД, као програм који промовише спортске активности у различитим олимпијским спортовима а намењен особама са менталним хендикепом. Од тада овом програму се прикључило више од 180 земаља из целог света са преко пет милиона спортиста. Кроз своје програме, Специјална Олимпијада тежи ка пружању дугороццне подршке здравом развоју појединца и његовом уклапању у друштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво