Рагбисти Звезде играју у колевци рагби фудбала

Рагби лиг клуб Црвена звезда већ сезонама доминира Србијом и Балканом, а сада је решила да отпочне кампању презентовања свог умећа у највећим светским рагби културама, Енглеској а потом и у Француској.

Рагби лиг је један од седам варијетета фудбала (аssociation фудбал је, наравно, најпопуларнији, а ту су још и рагби јунион, амерички фудбал, гелски фудбал, канадски фудбал и аустралијски фудбал).

Лиг је релативно млад спорт, настао 1895. године цепањем рагби фудбала (иначе насталог по правилима фудбала која су играна у Рагби јавној школи) на два дела, а све због професионализма, односно плаћања играча.

Како је време одмицало два рагбија су постала и два спорта, с обзиром да су правила константно модификована (разлика у броју играча само је једна од тих разлика).

Рагби јунион је глобално популарнији, а њега играју чувени Ол Блекси са Новог Зеланда, Спрингбокси из Јужне Африке итд. Рагби лиг је, међутим, за многе динамичнији и узбудљивији спорт за гледање, посебно популаран на северу Енглеске, у чијим индустријским градовима у другој половини 19. века су људи били и много спремнији да прихвате плаћање спортиста.

Рагби лиг у Србији, свакако, није превише популаран спорт, али није непознат. Напротив. Први пут је игран 1956. године, али његов успон у популарности почиње почетком 21. века. Данас постоји такмичење са 12 екипа.

Рагби лиг у Црвеној звезди добија замах када садашњи председник Жељко Делић, некадашњи играч рагби јуниона, убеђује клуб да отпочне са играњем рагби лига 2006. године. Црвена звезда је троструки узастопни шампион земље, а шампион је и балканске рагби лиг лиге, у којој се такмичи 14 тимова из осам земаља.

„Наша амбиција је да се Црвена звезда једног дана такмичи у Суперлиги Енглеске, односно у будућој европској Суперлиги", истиче Марк Пулен, помоћни тренер Црвене звезде који је у клубу од самог почетка.

Сада Црвена звезда има прилику да игра у Челенџ Купу, у енглеском Милому. У питању је играње са енглеским четвртолигашем, али и најстаријим аматерским клубом на свету, основаним још пре него што је основан и сам спорт рагби лиг (1873. године).

Од 22 играча Црвене звезде, 19 су Срби, од којих шесторица играју за национални тим. Дарси Етрич је Аустралијанац, а Брендон Андерсон и Џамил Робинсон су Американци, који су почели да играју рагби лиг у Бруклину.

„Играње у Енглеској биће прилика да покажем себе у правој рагби култури, али и да видимо ге се, тренутно, играчки налазимо. У наредним годинама планирамо да играмо са најбољим аматерским, друголигашким и трећелигашким клубовима из Енглеске и Француске (такође веома изражено развијена рагби култура, прим. аут.)".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво