Спортске игре младих у Бриселу

Европски комесар за проширење, Јоханес Хан, састао се у Бриселу са делегацијом Спортских игара младих, на челу са Здравком Марићем, регионалним председником ове организације.

Делегација СИМ је упознала Хана са досадашњим активностима реализације Игара у Хрватској, Србији и БиХ, као и о плановима и циљевима у наредном периоду.

Саговорници су закључили да је јако важно да деца и млади кроз овакав концепт шире пријатељства, али и да су Спортске игре младих манифестација која афирмише здравије односе, поштовање заједништва и суживота на Балкану, у интересу заједнице у целини.

Хан је оценио да је састанак са Здравком Марићем био врло добар и да СИМ кроз спорт окупљају децу из различитих земаља из региона и додао је да је пројекат велика иницијатива и веома потребна.

Европски комесар за проширење пружио је пуну подршку Спортским играма младих, као највећој манифестација аматерског спорта у Европи у којој је учествовало у 2018. години, у Србији, Хрватској и БиХ, више од 170.000 деце и младих.

Хан и Марић су разговарали о проширењу Игара, прикључењем нових земаља у СИМ породицу, као и осталим видовима и облицима сарадње.

Колико Хан верује у важност СИМ мостова и пројекат Игара који не познаје границе, говори и чињеница да је прихватио позив и да ће постати део велике породице амбасадора СИМ.

Проглашење Хана за амбасадора Спортских игара младих, планирано је да се одржи у Београду на пролеће 2019. године.

"У духу ширења Игара, развоја сарадње и добрих односа у региону, поносни смо што је Хан прихватио наш позив и што ће бити амбасадор најлепше Спортске приче", рекао је Здравко Марић.

"Јако је важно што удруженим снагама можемо да градимо лепшу и бољу заједничку будућност, која је од изузетног значаја за Балкан и регион али и Европу. У овим временима спорт и млади  имају веома значајну улогу и у спољној политици ЕУ пошто, иако не толико видљива, доприноси чвршћем повезивању држава, што је посебно важно за ове просторе", рекао је Марић.

број коментара 0 Пошаљи коментар