Бањалука се опростила од Бенеша химном "Хеј, Словени"

Бањалука се опростила од легенде бокса Маријана Бенеша у Банском двору, уз химну "Хеј, Словени".

Како су пренели бањалучки медији, Бански двор је био премали да прими све оне који су желели да се опросте од великана светског бокса и упишу се у књигу жалости.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су ту сви да упуте последњи аплауз шампиону.

"Маријан се преселио међу звезде, тамо где му је и место. Бањалука је поносна што је међу својим суграђанима имала оваквог човека. Иако је рођен у Београду, увек смо га сматрали својим. Антологијски је догађај био 17. марта 1979. године под сводовима Борика. Тај догађај и меч против Коена живи у сећању свих спортских радника, та енергија и борба никад се неће заборавити. Верујем да ћемо лако донети одлуку да барем једна улица носи име Маријана Бенеша. Легенде не умиру, само се преселе међу звезде", рекао је у опроштајном говору Радојичић.

Бенеш је обожавао град на Врбасу и бившу Југославију, па је током комеморације интонирана и химна "Хеј, Словени", коју је 39 пута слушао на разним победничким подијумима.  

Од прослављеног боксера се опростио и Миле Шестић, који се присетио и анегдоте током Маријанове богате каријере.

"Драги Маријане, желим да се од тебе опростим без суза и плача. Ти идеш на пут без повратка, али остајеш у нашим срцима, душама, домовима и сећањима. Својим боксом ставио си се на листу бесмртних великана. Једном приликом изазвао си на рвачки двобој такмичара који је био тежи од тебе 50 килограма. Изгубио си и одмах тражио реванш... Изгубио си овај меч, али си младима показао шта је понос", рекао је Шестић.

И боксерска легенда Тадија Качар рекао је да је отишао најбољи од њих.

"Последња рунда је најтежа препрека у којој се доноси одлука о победнику. У сваку рунду Маријан је улазио без гарда, а у ретким тренуцима кад му судија на крају није подизао руку, он је одлазио уздигнутог чела. Његовим одласком отишао је највећи међу нама. Драги пријатељу, побратиме, можда последњи ударац који је означио твој крај води на лепше место. Ти си одавно у легенди, сада си само закован у златни рам", речи су којима се од пријатеља опростио Качар, пренео је портал Инфосрпска.

Комеморација је завршена песмом "Због једне дивне црне жене".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво