Сара Шкапик - доказ да бокс није само за мушкарце

Ако се којим случајем затекнете у Кикинди немојте се замерати становницима. Разлог је једноставан. У овом банатском граду налази се најбољи боксерски клуб у Војводини. За више од седам деценија постојања чланови овог омладинског клуба освојили су прегршт медаља. Последњу, бронзану, је са Европског првенства за школарце из Бугарске донела Сара Шкапик.

Медаља има више него година, а боксује само две године. За четрнаестогодишњу Сару Шкапик, бокс је логичан избор, јер долази из породице у којој је овај спорт ствар традиције. Отац јој је бивши боксер, а брат садашњи тренер.

"Ми на тренингу нисмо брат и сестра ми смо тренер и боксер и уопште не види разлику између осталих такмичара и мене и опходи се према мени као према свима", каже Сара.

У ово нисмо могли да се уверимо, јер тренингу није присуствовао Сарин брат Борис, који је на Златибору на припремама са клубом.

Сарин тренер данас није овде али то не значи да ће она пропустити тренинг. Потрудићу се да будем добар спаринг партнер.

Пре самог спаринговања Сара је објаснила да у боксу није дозвољено ударати противника док је на поду, као и да су ударци дозвољени само у горње делове тела, изнад појаса. То су правила која важе у рингу. Али у кући Шкапикових постоје друга правила.

"Да се бокс уопште не спомиње код куће о боксу причамо само на тренингу то је смислио мој брат зато што досадно му је да кући причамо о боксу и нон-стоп бокс-бокс бокс мало да се одморимо од њега", открива она.

Иако је брат и отац испрва нису подржавали у намери да постане боксерка, мишљење су променили када су је видели у рингу. Једино мајка још увек не попушта.

"Кажу да то није спорт за жене, да ја не треба да се бавим боксом да има хиљаду спортова за жене и што баш бокс. Ја мислим да бокс може бити спорт за жене и да жене могу да се баве боксом зато што ми можемо да докажемо да смо добре у њему и да имамо снаге да издржимо један меч"

Њена одличја доказују ову тезу. Иако признаје да и већина вршњака нема разумевања, не планира да одустане од бокса. Машта да са Олимпијских игара у Паризу донесе медаљу. Каже, већ је направила места за њу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи