Сарадња Србије и Француске у области спорта

Министар омладине и спорта Вања Удовичић угостио је француску колегиницу Лору Флесел у Палати Србија, где је потписан уговор о сарадњи Француског института за спорт (ИНСЕП) и Завода за спорт и спортску медицину Републике Србије.

Флесел, бивша олимпијска шампионка у мачевању, и некадашњи трофејни српски ватерполиста изразили су задовољство након што су споразум потписали директори Завода, односно ИНСЕП-а, Горан Бојовић и Гани Јалуз.

"За министра омладине и спорта не постоји већа част него да у истом дану прими три велика светска и олимпијска шампиона. Више од осам медаља су освојили на ОИ и СП, зато сам узбуђен. Разговарали смо о аспектима унапређења у спорту и омладини, како да заједничким снагама на европском тржишту остварујемо боље резултате", рекао је Удовичић новинарима после потписивања уговора.

Он је додао да се споразумом отварају врата за развој и конекцију спортиста, као и ширење спортског туризма.

"План је да се по једном годишње организују пријатељске утакмице репрезентација у Србији и Француској, на тај начин желимо да истанемо дуго пријатељство две земље и пошаљемо знак да је Француска стабилан партнер Србији. Можемо много тога да научимо од светске силе као што је Француска", навео је Удовичић.

Француска министарка спорта Флесел нагласила је да Србија дала велику подршку Француској у кандидатури за организацију Олимпијских игара 2024. године.

"Потписали смо споразум који нам омогућава да унапредимо сарадњу и разменимо знање. Француска и Србија су две велике нације. Имамо бројне смернице и велике пројекте са пријатељем и министром Вањом Удовичићем", рекла је Флесел и изнела низ похвала за бившу кошаркашицу Наташу Ковачевић за коју је рекла је да је прави шампион.

Директор Завода за спорт и спортску медицину Републике Србије Горан Бојовић подсетио је на велику подршку Владе Србије и захвалио се на њој.

"Наши резултати су видљиви, златни, сребрни и бронзани. Ми смо степеница ка успесима српских спортиста", навео је Бојовић.

Флесел борави у Београду у дводневној посети и упознаће се са великим именима српског спорта, данас обилази и Завод за спорт и спортску медицину Републике Србије на Кошутњаку, присуствоваће ватерполо утакмици женских репрезентација Србије и Француске, а потом ће јој бити уприличен и пријем у Француској амбасади у Београду.

За сутра је планирано да у друштву министра Удовичића гледа Светски куп у веслању на Ади Циганлији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво