Светски куп опет на Ади: 1.000 веслача из 45 земаља

Веслачки савез Србије (ВСС) на свечаности у Скупштини града захвалио се свима који су помогли да се одржи Светски куп прошле године и најавио овогодишње такмичење од 1. до 3. јуна на којем ће учествовати 1.000 веслача из 45 земаља.

"Веслање је спорт са дугом традицијом, Светска федерација основана је још 1899. године, а први клуб у нашој земљи основан је још 1883. године у Зрењанину. Две године касније и Нови Сад је добио веслачки клуб, а у Београду први клуб, Графичар, основан је 1905. године. Наш савез је од 1926. године члан Светске федерације", упознао је присутне пртедседник ВСС Дарко Мајсторовић.

Он је подсетио да је на Ади Циганлији још 1932. године одржано Европско првенство.

"После тога смо организовали јуниорско Светско 1978. године, Светско за сениоре до 23 године 2003, Светско универзитетско 2008, Светски куп 2012, Европско 2014, Светски куп 2017 и сада 2018. Наша велика жеља је добијање Светског првенства за сениоре и надам се да ћемо уз помоћ државе и Града успети", рекао је Мајсторовић.

Државни секретар за спорт Предраг Перуничић истакао је да је тек у министарству схватио значај веслачког спорта.

"Велснаје је спорт са великом традицијом, у којем имамо све више и више деце. Верујем да ћемо на Олимпијским играма у Токију учествовати бар пет веслача више и да неће само Беђик и Весић освајати медаље", рекао је Перуничић.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић рекао је да су веслање и спортови на води симболи Београда.

"Ми смо сви једна породица. Не.можемо да замислимо Аду без веслача и кајакаша. Европско првенство 2014. године било је једно од најважнијих такмичења у Београду икад. Светски куп је сјајна промоција града, а веслање као олимпијски спорт јесте на високом нивоу, а највећи број наших спортиста који су завршили познате светске универзитете долази из веслања", рекао је Младеновић.

Захвалницу је добио и Олимпијски комитет Србије, а на свечаности је присуствовао председник ОКС Божидар Маљковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се