Београдски маратон: Имамо сертификат АИМС, други нам није потребан

Београдски маратон је саопштио да још од 1990. године поседује сертификат за одржавање трке од Светског удружења маратона и уличних трка (АИМС) и да му није потребна лиценца Европске атлетске асоцијације (ЕА).

"Београдски маратон је од 1990. године члан АИМС највеће светске спортске асоцијације са више од 400 чланица из 115 земаља света. Ми смо одувек у календару АИМС – наше матичне организације, чији се званични часопис са календаром штампа у стотинама хиљада примерака и бесплатно дели на највећим светским маратонима. Место (датум) у календару ЕА није никакав услов за одржавање било ког другог маратона, па ни Београдског и само је информативног карактера. Европска атлетика је асоцијација националних атлетских савеза, а не организатора уличних трка", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, у календару Европске атлетике нису ни Лондонски, Париски, Берлински маратони – највећи маратони на свету.

"Београдски маратон није био у календару ЕА ни прошле, ни ове године (као ни много година пре тога) и одржан је без икаквих проблема. Ни посебна лиценца, ни посебна дозвола неког званичног светског или европског тела за одржавање било које тркачке манифестације, па ни Београдског маратона, не постоји. Београдски маратон поседује сертификат о премереној стази, издат од званичног мериоца АИМС, наше једине, матичне организације".

Из Београдског маратона су одговорили и на изјаве директора АСС Слободана Бранковића, који је, између осталог, рекао да је Београдски маратон избрисан из календара ЕА због дуговања и најавио за јесен Сербија сити маратон.

Признају да имају имају финансијских тешкоћа, али да обавезе решавају у складу са својим могућностима, као и да имају потраживања која превазилазе висину тих обавеза.

"Највећи део проблема настао је управо услед више пута понављаног, оркестрираног деловања отворених и скривених појединаца и интересних група. Против Београдског маратона се не води ниједан судски поступак", поручују из "Београдског маратона", уз констатацију да је једини атлетски догађај икад забрањен у Србији био митинг "Артар Такач", чији је Бранковић био директор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се